Janja Majzelj

Biografija


Janja Majzelj je igralsko pot začela pod režisersko taktirko Matjaža Pograjca v gledališko-plesni skupini Betontanc, v kateri je sodelovala od leta 1989 do 1997, kar približno sovpada tudi s časom njenega študija na ljubljanski AGRFT; končala ga je leta 1996 in se dve leti zatem zaposlila v SMG. Občasno gostuje v drugih slovenskih gledališčih, v LGL je po besedilu Svetlane Makarovič tudi zrežirala in odigrala predstavo Kako postaneš glavni, za seboj ima nekaj televizijskih nadaljevank in filmov, ukvarja pa se tudi s petjem: poje v Fake Orchestra in v drugih manjših zasedbah, prireja pa tudi samostojne koncerte. Zanimajo jo šanson, kabaret in etno glasba.

Janja Majzelj je verjetno tista igralka ansambla SMG, ki je na odru največ časa preživela v čevljih enega lika: kot legendarna Pika (Nogavička, seveda, ki je legendarna že sama po sebi, a tu mislimo prav na »Majzijino« interpretacijo) je odigrala več kot tristo ponovitev, pri čemer je na odru zganjala norčije in kresala iskrice tako rekoč od začetka do konca dve šolski uri dolge uprizoritve. Mlajšim gledalcem se je prikupila tudi kot brhka Sneguljčica ali nesrečna Nancy v Oliverju Twistu, malo manj pa (tako mora biti, saj morajo »potegniti« s fanti) v Kok ti men zdej dol visiš kot najstniška Katarina, ki v svojem hrepenenju po »bolje« in »več« ubere malce nenavadno pot. Da je ni strah odprtosti in brskanja po neznanem, je pokazala s svojimi stvaritvami v avtorskih projektih, kot so kultni Silence Silence Silence, Drrream in v zadnjem času Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah), kjer pride zlasti do izraza njen iskrivi humor. Zaradi navihane energije se nasploh sijajno znajde v komedijah, pomisliti je treba le na ognjevito Hermijo v Snu kresne noči ali – v zadnjem času – na sofisticiranega, zapeljivega, francosko pogrkavajočega Zlodeja v Pohujšanju v dolini šentflorjanski. Enako dobro se znajde tudi v resnih žanrih – ali tistih nekje vmes, kjer lahko komično in tragično preplete v nerazvozljiv življenjski klobčič: bila je razposajena in navdahnjena, nato pa vse bolj usihajoča Irina v Treh sestrah; koketna in topla, temperamentna in zasanjana Mila v gledališko-filmskem Fragile!; do navidezne toposti brezizrazna Elaine v Eni in drugi, naivno premetena, fluidna Claire v Služkinjah. S svojim ekspresivnim vokalom je zablestela v pevsko naravnanih projektih, kot so (bili) Ljubezen na smrt ali Smrt kadi moje cigare ter seveda Krizantema na klavirju, lastni avtorski predstavi po šansonih Svetlane Makarovič.

**********************************************************************************************************

V tekoči sezoni lahko Janjo Majzelj vidite v predstavah Kok ti men zdej dol visiš, Služkinji, Srce na dlani, Drame princes, Butnskala in mi, evropski mrliči.

pošlji e-mail
 
     
 

Projekti v SMG


Igra:
»Nič igranja, prosim!« (»No acting please!«) -
Butterendfly - Renée
Drrream -
Ena in druga - Elaine Breyenbach
Fragile! - Mila
Galileo Galilei - Virginia
Hinkemann - Greta, Kurba
Hiša Bernarde Alba - Adela
Kok ti men zdej dol visiš - Katarina
Krizantema na klavirju - vokal
Ljubezen na smrt -
Malfi - Izvajalka – Knez, Spletična, Sluga, Rabelj
Mlado meso - Iris
Oliver Twist - Nancy
Othella - Othella
Pika - Pika
Pohujšanje v dolini šentflorjanski - Zlodej
Sen kresne noči - Hermija
Sla (Crave) - C
Sneguljčica in sedem palčkov - Sneguljčica
Supremat - Lili Jurjevna Brik
Tri sestre (Janezic) - Irina
Učna ura - Učenka
Vampir - Marusja
Za prgišče Šekspirja - Augustina Phillips
Nickel Stuff - Gurianova hči
Izgubljena čast Katharine Blum - Šejk Karl, Prvi stanovalec, Stanovalka, Novinar 1, Katharinina mama, Hertha Scheumel
Smrt kadi moje cigare - vokal
Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah) -
Služkinji - Claire
Srce na dlani -
"Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih." -
Morje -
Drame princes - Ingeborg
Butnskala - Mati
mi, evropski mrliči -
Človeški faktor - Preiskovalka
Grešni kozel - Rosie
 
     
 
Avtorica glasbeno-gledališkega projekta
Krizantema na klavirju

Avtorice posnetega materiala
Hiša Bernarde Alba

Kostumi
Krizantema na klavirju

Personae silentium agentes
Silence Silence Silence

Vezna besedila
Krizantema na klavirju

Soavtorji
Morje
 
     
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se