Matej Recer

Biografija


Matej Recer je leta 1993 diplomiral iz igre in umetniške besede na AGRFT. V devetdesetih letih je bil član mednarodno uveljavljene gledališko-plesne skupine Betontanc. Soustvaril je vse njene predstave, ki so nastale v tem času, vključno z Za vsako besedo cekin, dobitnico velike nagrade Bagnolet 1992. Leta 1999 se je zaposlil v SMG, s katerim je že prej dlje časa redno sodeloval. Pojavljal se je kot voditelj televizijskih oddaj, občasno igra v nadaljevankah in filmih ter gostuje v gledališčih najširšega diapazona, od komercialnih, do povsem eksperimentalnih, kot je Via Negativa.

V Slovensko mladinsko gledališče je »vstopil« s predstavo Butterendfly v režiji Matjaža Pograjca; v njegovih uprizoritvah je tudi pozneje redno igral in ustvaril vrsto sijajnih vlog: dovolj se bo ozreti na poblaznelega Kaligulo v Play it Again, Caligula, okrutnega in hkrati zgroženega nad svojim početjem – zahteven zalogaj že sam po sebi, v Pograjčevi postavitvi, ki je poleg običajnih igralskih veščin zahtevala tudi akrobatsko spretnost, pa še toliko bolj –, ali na revolucionarno gorečega Jacquesa Rouxa v Preganjanju in umoru Jean-Paula Marata, na očarljivega vetrnjaka Marka v Fragile!, v zadnjem času pa na podleža Billa Sykesa v Oliverju Twistu ali avtoritativnega, v soju žarometov uživajočega inšpektorja Beizmenneja v Izgubljeni časti Katharine Blum. Podobno velja tudi za sodelovanje z drugim »hišnim režiserjem« Vitom Tauferjem – pod njegovim režijskim vodstvom je zaigral na primer v Snu kresne noči, kjer je izoblikoval zaljubljenega (v koga že?) »intelektualca« Lisandra, v Jašku je bil okorni Gas, v Pohujšanju v dolini šentflorjanski se je prelevil v prav privlačno damo, v Sli (Crave) pa je globoko pretresljivo, z odmerjenimi ironičnimi odmiki, interpretiral strtega, maščevalnega A. Ob tem je treba gotovo omeniti še pretanjeni, živi kreaciji v dveh uprizoritvah Čehova, Utva in Tri sestre, z odsotnostjo očeta zaznamovanega Tima Kelcha v Eni in drugi, v sprevrženih labirintih Louvra ujetega prostodušnega Henrika Navarskega v Kraljici Margot, v ljubezni (ne)srečnega homoseksualnega zidarja Andreja v Mladem mesu … Je konstruktiven, luciden, duhovit in odprt sodelavec tudi pri nastajanju bolj avtorsko obarvanih besedil in projektov, o čemer pričajo denimo njegove stvaritve v predstavah Don Juan. Kdo?, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! in Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah), še zlasti pa v sodelovanju z Maretom Bulcem zasnovani in izpeljani performans »Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico.«.

***********************************************************************************************************

V tekoči sezoni lahko Mateja Recerja vidite v predstavah Kekec, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Nedolžni (L'innocente), Srce na dlani, Glengarry Glen Ross, Rokova modrina, Kompleks Ristić in Butnskala.

pošlji e-mail
 
     
 

Projekti v SMG


Igra:
»Nič igranja, prosim!« (»No acting please!«) -
Alica v čudežni deželi - Cepeton
Butterendfly - Mark
Don Juan. Kdo?/Don Juan. Who? -
Ena in druga - Tim Kelch
Fragile! - Marko
Galileo Galilei - Dvorni maršal, Kardinal Belarmin
Glas (Rihard II., Henrik V., Rihard III.) - Vojvoda Exeterski, Henrik Bolingbroke, Bojevnik
Hamlet - Polonij
Hiša Marije Pomočnice - Katičin oče
Ime rože - Bencij
Jašek - Gas
Kekec - Bedanec
Kralj Lear - Grof Kent
Kralj Ojdipus - Moški zbor
Kraljica Margot - Henrik Navarski
Mesto, kjer nisem bil - Anton
Mlado meso - Zidar
Oliver Twist - Bill Sikes
Play It Again, Caligula - Kaligula
Pohujšanje v dolini šentflorjanski - Dacarka
Preganjanje in umor Jean-Paula Marata - Jacques Roux
Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! -
Sen kresne noči - Lisander
Sla (Crave) - A
Tirza - Jurij
Tri sestre (Janezic) - Prozorov Andrej Sergejevič
Utva - Semjon Semjonovič Medvedenko
Vihar - Antonio
Walter Parsifal -
Za prgišče Šekspirja - Šerif Richard Burbage
Nickel Stuff - Robert
Izgubljena čast Katharine Blum - Beizmenne
Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico -
Nedolžni (L'innocente) - Filippo d'Arborio
Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah) -
Sokrat, Slavoj in sofisti -
Srce na dlani -
Glengarry Glen Ross - Vlado Tratnik (John Williamson)
Rokova modrina -
Kompleks Ristić -
Butnskala - Ludvig
Naše nasilje in vaše nasilje - Hadi al Zaidi
Hitchcock -
 
     
 
Glasba v živo - harmonika
Kekec

Soavtor in performer
Ko zaslišim besedo igralec, se primem za denarnico
 
     
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se