Romana Šalehar

Biografija


Romana Šalehar je leta 1995 diplomirala iz igre in umetniške besede na AGRFT in se štiri leta pozneje zaposlila v SMG, s katerim je že prej honorarno sodelovala. Delovala je tudi zunaj matične hiše, pri čemer je treba omeniti zlasti njeno sodelovanje z režiserjem Draganom Živadinovom (denimo v »petdesetletnem projektu« 1 : 1 in Gravitaciji 0, prvi gledališki predstavi na svetu v breztežnostnem stanju) in številne umetniške akcije Matjaža Bergerja. Zaigrala je v nekaj filmih, redno sodeluje z umetniškim programom Radia Slovenija, svoj glas pa je posodila tudi številnim junakom risanih filmov.

Na odru SMG je svoj pečat pustila kot užaloščena in nato ogorčeno nejeverna Helena v Snu kresne noči, v predstavah po besedilih Čehova je oblikovala dve Maši, ujeti v nesrečna zakona: pikro, resignirano v Utvi in v boju za srečo odločnejšo, a na koncu prav tako bridko razočarano v Treh sestrah. V Imenu rože je bila Adson – s svojo eterično, a vseprisotno energijo onkrajtelesna upodobitev zgolj misli, duha; v Suprematu je kot Ana Ahmatova s kraljevskim dostojanstvom in s hrbtom obrnjena proti gledalcem podvajala njihov pogled, nato pa je avro skrivnostnosti učinkovito razbila (nadgradila?) z ekspresivnim monologom. Niz vlog, ki se kot nož zarežejo v gledalca, je izoblikovala v predstavah režiserja Diega de Bree. Prva med njimi je veličastna Margot v Kraljici Margot, francoska princesa, ki prek ljubezni doživi preobrazbo od razvratne uživačke v občutljivo, etično, celovito osebnost; polnokrvna, pokončna ženska, razpeta med ljubezen in lojalnost do družine in zgroženo kljubovalnost podlostim despotske matere in sprevrženih bratov; sledila ji je Elisabeth Thallmann, žrtev spletk po moči hlepeče družine von Essenbeck v Somraku bogov, nato do konca pretresljiva Sonja v Zločinu in kazni, v kateri svetloba dobrote in vere – tako močne, da nazadnje pokaže pot celo izgubljenemu Raskolnikovu –, ne ugasne, četudi je obdana z blatom, in nazadnje Giuliana Hermil, prevarana soproga, ki se ji po kratkotrajni sreči ob otroku, dobrobiti katerega je podredila vse svoje ravnanje, po njegovi nasilni smrti sesuje svet v Nedolžnem (L'innocente). V zadnjih sezonah je med drugim izoblikovala na videz hladno in obvladano, pod površjem pa strastno koprnečo Angeliko Sielbert v Mefistu, v Izgubljeni časti Katharine Blum pa svetlo, pošteno, stvarno Katharino, katere življenje po eni strani razpada zaradi nasilnega vdora policije in medijev, po drugi pa v istem času najde izpolnitev v ljubezni. Otroke in mlade zabava kot Mojca v Kekcu, kot »barbika« Barbara v Kok ti men zdej dol visiš in kot Črna miška v Pekarni Mišmaš.

**********************************************************************************************************

V tekoči sezoni lahko Romano Šalehar vidite v predstavi Kekec, Kok ti men zdej dol visiš, Zločin in kazen in Nedolžni (L'innocente).
 
     
 

Projekti v SMG


Igra:
»Nič igranja, prosim!« (»No acting please!«) -
1 : 10.000.000 - Kozmist
Che Guevara - Lunova žena, Zoila Rodríguez, Aleida March, Tamara Bunke - Tania, Sodelujoča na spletnem forumu
Die Traumdeutung -
Galileo Galilei - Virginia
Glas (Rihard II., Henrik V., Rihard III.) - Kraljica Elizabeta
Hamlet - Rozenkranc
Ime rože - Adson
Kaspar - Prišepetovalka
Kekec - Mojca
Kok ti men zdej dol visiš - Barbara
Kralj Lear - Regan
Kralj Ojdipus - Ženski zbor
Kraljica Margot - Margareta, imenovana Margot
Leonce in Lena - Dvorjanka
Mefisto - Angelika Sielbert
Mlado meso - Doktorica
Naloga - Peruanka, Sužnja
Nikoli me ne vidiš tam, kjer te jaz vidim -
Nižina neba -
No. 203 – Duh resnice -
Noč ali Klic v stiski - Klicalka
Pekarna Mišmaš - Miška, Vaščanka
Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! -
Sen kresne noči - Helena
Sneguljčica in sedem palčkov - Kraljica mati
Somrak bogov - Elisabeth Thallman
Supremat - Ana Andrejevna Ahmatova
Svinčnik piše s srcem - Zarja, Maša
Tri sestre (Janezic) - Maša
Utva - Maša
Walter Parsifal -
Zločin in kazen - Sofja Semjonovna Marmeladova
Izgubljena čast Katharine Blum - Katharina Blum
Nedolžni (L'innocente) - Giuliana
Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah) -
Sokrat, Slavoj in sofisti -
"Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih." -
srce na dlani -
Balkon - Irma, kraljica
Idioti -
 
     
   
     
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se