Žlahtni komedijant Dario Varga

Iskreno čestitamo našemu mladincu Dariu Vargi za nagrado žlahtni komedijant, ki jo je prejel za vlogo Valentinčiča v predstavi Butnskala (koprodukcija s PG Kranj) prejel na Dnevih komedije v Celju.

Dramaturginja Urška Brodar uvrščena na EURODRAM 2017

Iskreno čestitamo naši novi hišni dramaturginji Urški Brodar za uvrstitev na nemški Eurodram 2017 s prevodom besedila sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič.

KAJ SE DOGAJA Z EVROPO IN NJENO SLABO VESTJO?

Uprizoritev, ki te ne obogati, temveč zelo razjezi.

NAŠE NASILJE IN VAŠE NASILJE
v režiji Oliverja Frljića
na sporedu 4. (za K U L abonma in izven), 5. in 6. maja ob 19.30

Mladinski klub – Dežela pridnih: V GLEDALIŠČU O GLASBI – O GLASBI V GLEDALIŠČU

Sreda, 29. 3., ob 20.00

Gostje: Nina Šenk, Boštjan Gombač, Mitja Vrhovnik Smrekar
Vodi: Boštjan Narat

Vstop je prost!

Zadnja ponovitev ROKOVE MODRINE

Režiser Matjaž Pograjc na oder postavlja zgodbo enega največjih šampionov slovenskega alpskega smučanja,
Roka Petroviča, besedilo zanjo pa je napisal Boštjan Videmšek, eden najboljših slovenskih
novinarjev. Zadnja ponovitev ROKOVE MODRINE v sezoni 16/17 bo v  sredo, 5. julija, ob 20.00.

REPUBLIKA SLOVENIJA

To je predstava Republika Slovenija. Traja petindvajset let in je narejena z vašim denarjem. In ves ta čas ste – kot statisti ali glavni igralci – njen del.

Četrtek 30. marca ob 20.30         (za Teden slovenske drame)

Če bo deževalo, predstava odpade.

Abonma PIRANSKI ZALIV

V okviru abonmaja Piranskega zaliva nas čakata še dve predstavi.
Rezervirajte si zadnji dve soboti v maju: 20. 5. si bomo ogledali REPUBLIKO SLOVENIJO v Mladinskem, 27. 5. pa KRITIKO ŠOLE ZA ŽENE v HNK Ivana pl. Zajca na Reki.

Prijave že sprejemamo!

Žlahtni komedijant Dario Varga

Iskreno čestitamo našemu mladincu Dariu Vargi za nagrado žlahtni komedijant, ki jo je prejel za vlogo Valentinčiča v predstavi Butnskala (koprodukcija s PG Kranj) prejel na Dnevih komedije v Celju.
 


Slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča

Vinko Möderndorfer

Gledališče je pravzaprav edina zares živa umetnost, umetnost, ki je neprenosljiva, enkratna, neponovljiva, vedno odvisna od spreminjajočega se avditorija, saj pred nami in v istem trenutku, ko jo sprejemamo, izgoreva živa in enkratna človeška energija, ki ji rečemo: igralska umetnost.
Gledališče je izjemno tudi zato, ker je tako zelo človeško.
Naj bo gledališka estetika še tako avantgardna, retrogardna, mehanična, koreografska, neverbalna, postmodernistična, kakršnakoliže ... vedno stoji, kljub vsemu in vsemu navkljub, na odru človek. Smrten človek. Bitje, ki živi in mineva prav tisti hip, ko ga gledamo. Na odru vedno gledamo Človeka – ki nam pripoveduje, ki se nam razdaja s takšno zaresnostjo, da je zaresnejši in prepričljivejši od življenja ... Noben mikrofon ne more človeških čustev narediti za bolj resnična, kot to zmore in zna človeški glas. Nobena tehnološka in dizajnerska oprema odrskega prostora ne more bolje poudariti človekove situacije kot dva, ki si na odru preprosto in iskreno zreta v oči.


V GLEDALIŠČU O GLASBI – O GLASBI V GLEDALIŠČU

Sreda, 29. 3., ob 20.00
Gostje: Nina Šenk, Boštjan Gombač, Mitja Vrhovnik Smrekar
Vodi: Boštjan Narat


Letos so glasbi pripadle tri od šestih nagrad Prešernovega sklada, kar je svojevrsten precedens in izjema. Nagrajenka in oba nagrajenca se bodo srečali v gledališču in v gledališču govorili o glasbi. Tako o glasbi v gledališču kot o glasbi, ki je gledališče sama po sebi. In o tem, kako jo ustvarjajo, poslušajo, mislijo in doživljajo.


V tekmovalni program Tedna slovenske drame, ki se bo odvijal med 27. 3. in 8. 4. v Kranju, so uvrščene kar tri predstave Mladinskega, in sicer:

Butnskala Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja (v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj), Republika Slovenija (v koprodukciji z Masko Ljubljana) in mi, evropski mrliči, ki jih je po besedilu Simone Semenič na oder postavil Sebastijan Horvat.

Selektorica 47. tedna slovenske drame mag. Tea Rogelj si je za glavni kriterij izbora zastavila kompleksnost in dovršenost predstav, ob tem pa je upoštevala tudi odmevnost uprizoritev pri občinstvu in ocene kritiške javnosti. Izbor naših predstav je pojasnila takole:
 

 Bush Moukarzel
Človeški faktor
Režija: Matjaž Pograjc
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se