Mini spored

Sob, 16. december ob 19.00

Simona Hamer

Pošasti

Vito Taufer

 

Ned, 17. december ob 18.00

Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše

Slovenska popevka

Matjaž Pograjc

 

Tor, 19. december ob 19.00

Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše

Slovenska popevka

Matjaž Pograjc

       

SLOVENSKA POPEVKA

Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše, v režiji Matjaža Pograjca in v koprodukciji s CUDV Draga.
 
17. 12. ob 18.00 (razprodano)
19. in 20. 12. ob 19.00

DARILO JE (lahko) MLADINSKO

Gledališče je darilo.
Še zlasti gledališče, v katerem je vse lepo in prav.
Tudi v letu 2018.
Darilni boni na voljo v Prodajni galeriji Mladinskega.

Svetlana Makarovič in Jure Novak: PASJA PROCESIJA

»Čeprav primarno namenjen mlajši publiki, je gledališki koncert […] polnokrven gledališki dogodek brez starostnih omejitev. […]  (Rok Bozovičar, Dnevnik)

Sobota, 23. 12., ob 17.00

Možnost nakupa družinske vstopnice in družinskega darilnega bona.

HITCHCOCK

»[P]redvsem gre za izjemno kompozicijo odra skozi koreografijo teles in scenskih predmetov na odru, ki deluje primerljivo s tem, kako je Hitchcock konstruiral filmske podobe.« (Nika Arhar, Delo)

Sreda, 27. 12., ob 19.00
Sobota, 30. 12., ob 19.00

ČLOVEK, KI JE GLEDAL SVET

"Svet lahko obstaja samo, če sloni na kolektivih, takšnih ali pa drugačnih, ker samo skupaj lahko naredimo neko majhno spremembo."

10.1. ob 19.00 za abonma in izven
11.1. ob 17.00 abonma Gledališče ob petih, konto in izven
12.1. ob 19.00 KUL abonma in izven
15.1. ob 19.00 za konto in izven

POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI

Ker bo naslednje leto posvečeno Ivanu Cankarju, bomo obudili Pohujšanje v dolini šentflorjanski, uprizoritev, ki smo jo v Mladinskem v režiji Vita Tauferja na oder postavili leta 2011. Ogledali si jo boste lahko v januarju 2018. Dodatne informacije za organizirane oglede: vitomir.obal@mladinsko-gl.si

SLOVENSKA POPEVKA

Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše, v režiji Matjaža Pograjca in v koprodukciji s CUDV Draga.
 
17. 12. ob 18.00 (razprodano)
19. in 20. 12. ob 19.00
 


Simona Hamer
POŠASTI
Po motivih romana Gospodar muh Williama Goldinga

Tiskovna konferenca:
Torek, 12.12., ob 12.00, zgornja dvorana

PREMIERA: Petek, 15. 12., ob 20.30
Sobota, 16. 12., ob 19.00
Četrtek, 28. 12., ob 19.00

Režija: Vito Taufer
Igrajo: Ivan Godnič, Gregor Prah k. g., Robert Prebil, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl

Živi spomini na klanje druge svetovne vojne in latentna panika ob misli na grožnjo (nove) atomske bombe sta bili ključni koordinati časa, v katerem je William Golding objavil kultni roman Gospodar muh. Zgodba o skupini otrok, ki se po strmoglavljenju letala znajdejo na neposeljenem tropskem otoku, se sprva bere kot robinzonski roman, prepoln pustolovščin in igrivosti. A navidezna idila življenja brez odgovornih odraslih začne hitro razpadati in mlada življenja ugašajo pod udarci v imenu boja proti namišljeni pošasti. »Fantje trpijo za grozno boleznijo, da so ljudje,« bi rekel Golding.

Pošasti letošnje Grumove nagrajenke Simone Hamer ohranijo glavne motive Goldingovega romana, a jih obravnavajo skozi izrazito sodobno perspektivo: #konformizem. Nastajajoča skupnost rajskega otoka tako raste na samoumevnosti hierarhičnih temeljev, se gradi iz opek pohlevnosti, pogoltnosti in lenobe in ostaja zlepljena zaradi strahu. Kam vodijo stopnice naše uničevalnosti in kje iskati alternativo?


Izjava v zvezi z odzivi na predstavo Slovenska popevka

Gledališki koncert Slovenska popevka je nastal v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in CUDV Dolfke Boštjančič, Draga. V njem sodelujejo uporabniki omenjenega centra, ki so skupaj z ansamblom Mladinskega z velikim veseljem in kreativno energijo ustvarili predstavo na podlagi besedil za popevke in druge poezije Gregorja Strniše.

Po premieri in prvih kritikah so sledili burni odzivi v medijih in na družbenih omrežjih. Menimo, da je razprava, ki se je sprožila, izjemno pomembna, saj smo uporabnikom centra v Dragi tako omogočili še večjo vidnost in s tem pravzaprav izpolnili najpomembnejši cilj omenjenega projekta – usmeriti pozornost javnosti k njihovemu položaju in težavam.

Hkrati pa menimo, da so neposredni (in osebni) napadi na gledališke kritike, do katerih je med to razpravo kar nekajkrat prišlo, nesprejemljivi. Naša naloga je, da ustvarjamo predstave, naloga kritikov pa, da se nanje odzovejo in o gledaliških projektih podajo svoje mnenje in stališče. Zato pozivamo sodelavce, gledališko in strokovno javnost ter gledalce, naj se omenjeni napadi prenehajo. Slovensko mladinsko gledališče je proti vsakršnemu sovražnemu govoru in prikriti agresiji, celo takrat, kadar so, kot se zdi, branjeni naši interesi. Naj ob tej priložnosti izrazimo tudi zaskrbljenost, saj bi ob nadaljevanju neprimerne polemike politične in profesionalne koristi vpletenih utegnile zasenčiti umetniško in družbeno vrednost projekta.

Na našem odru so v prvem planu uporabniki CUDV Dolfke Boštjančič in naj tako tudi ostane.


Vodstvo Slovenskega mladinskega gledališča

Tibor Mihelič Syed,
direktor

Goran Injac,
umetniški vodja


Z abonmajem PIRANSKI ZALIV nadaljujemo sodelovanje s partnersko gledališko hišo Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki.

Peter Iljič Čajkovski
LABODJE JEZERO

Sobota, 16. 12., ob 19.30

Koreograf in režiser: Staša Zurovac
Dirigent: Matija Fortuna
Sodelujejo: baletni ansambel, orkester Opere in člani Hrvaške drame HNK Ivana pl. Zajca ter študentje 2. letnika smeri Igra in mediji Akademije uporabnih umetnosti Univerze na Reki


Odhod iz Ljubljane ob 12.00. Sledi sprehod po sončni Reki in pozno kosilo ob 17.00 v restavraciji Mornar.
Več informacij na 01 425 33 12.

Cena posamenega kulturnega izleta na Reko je 35 evrov.
Cena celotnega abonmaja je 79 eurov.
 

 
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se