Mini spored

Čet, 26. november ob 19.00

Kompleks Ristić

Oliver Frljić

 

Tor, 01. december ob 19.00

Elfriede Jelinek

Drame princes

Michał Borczuch

 

Sre, 02. december ob 19.00

Elfriede Jelinek

Drame princes

Michał Borczuch

       Generalni pokrovitelj  sezone 2015/16
:

Tiskovna konferenca - DRAME PRINCES

Vabimo vas na tiskovno konferenco ob premieri predstave DRAME PRINCES, ki jo je po petih dramoletih avstrijske avtorice in Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek na oder postavil poljski režiser Michał Borczuch.
Projekt vam bomo predstavili v četrtek, 26. novembra, ob 14.00, v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.

KOMPLEKS RISTIĆ GOSTUJE V SUBOTICI

V soboto, 28. 11., gostujemo v Subotici s predstavo KOMPLEKS RISTIĆ v režiji Oliverja Frljića, ki je na premierah in ponovitvah na Bitefu, MOT-u, v Mladinskem in HNK Ivana Zajca na Reki dodobra šokirala, navdušila in predramila publiko.3. DECEMBER, TA VESELI DAN KULTURE

Tudi letos bomo na Prešernov rojstni dan, v četrtek, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstili se bodo brezplačne predstave (za nekatere si je potrebno zagotoviti brezplačne vstopnice), razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice.

ABONMA PIRANSKI ZALIV

Skupni abonma s Hrvaškim narodnim gledališčem Ivana pl. Zajca Reka.
Dve predstavi Mladinskega in dve predstavi HNK Ivana pl. Zajca Reka, na sporedu spomladi 2016 ob koncih tedna. Za slovensko občinstvo bomo organizirali prevoz do Reke in nazaj, vodeni ogled Reke in večerjo.

PREMIERA DRAME PRINCES

Niste bili zadovoljni z Disneyevimi različicami zgodb o princesah? Elfride Jelinek tudi ne. Njene Drame princes v režiji Michała Borczucha premierno prihajajo na oder Mladinskega 1. decembra ob 19.00. Ponovitve: 2. in 5. 12. ob 19.00; 15., 16. in 17. 12. ob 20.00. Dobrodošli!

MLADINSKO_DIALOG in LJUBIŠA RISTIĆ

V okviru Mladinske organizacije v torek, 24. 11., po predstavi odpiramo diskusijo o režiserju Ljubiši Ristiću in Slovenskem mladinskem gledališču, njegovih umetniških strategijah, njihovem pomenu za gledališče in družbo ter o njihovi političnosti.
Gostje bodo: Janez Pipan, dr. Aleš Erjavec, dr. Tomaž Toporišič, Dušan Jovanović in dr. Blaž Lukan. Vodi Rok Vevar.KOMPLEKS RISTIĆ SPET V LJUBLJANI

Predstava KOMPLEKS RISTIĆ v režiji Oliverja Frljića, ki je konec oktobra doživela še svojo hrvaško premiero v HNK Ivana Zajca na Reki in tudi tam navdušila ter predramila publiko, se konec novembra spet seli v Mladinsko.

Predstava bo v Ljubljani spet na sporedu 24., 25. in 26. novembra

BEŽIGRAJČAN IN SVETOVLJAN

 

Bežigrajčan (B): od 20. novembra do 5. decembra vam ob vsaki kupljeni vstopnici za december eno podarimo.

Svetovljan (S): predstave z angleškimi nadnapisi.

 

PAVLA NAD PREPADOM IN ROKOVA MODRINA

Decembra se obetata dve izjemni predstavi s športno tematiko v režiji Matjaža Pograjca, in sicer Pavla nad prepadom, ki govori o alpinistki Pavli Jesih, in Rokova modrina o smučarskem asu Roku Petroviču.
PAVLA NAD PREPADOM: čet., 10. 12, ob 19.00
ROKOVA MODRINA: pon., 28., tor., 29., in sre., 30. 12., ob 19.00DECEMBRA NA SPOREDU: FAŠENK!

V torek, 15. decembra, ob 21. uri si boste lahko ogledali multimedijski projekt Barbare Kukovec, ki nam bo na sodoben, svež, zanimiv način orisala pogled na pustni čas - fašenk. Na čas, ko nadenemo masko in postanemo nekdo drug.
Koprodukcija Zavoda Projekt Atol, Mestnega gledališča Ptuj in Mladinskega

60 LET MLADINSKEGA NA 1. PROGRAMU RADIA SLOVENIJA

Na spodnji povezavi najdete oddajo Sledi časa, ki govori o šestdesetletnici Mladinskega. Avtor je Dušan Berne, njegovi sogovorniki pa Dušan Jovanović, Vladimir Jurc, Marinka Štern, Primož Bezjak, Goran Injac, Tomaž Toporišič in Tibor Mihelič Syed.

Tiskovna konferenca - DRAME PRINCES

Vabimo vas na tiskovno konferenco ob premieri predstave DRAME PRINCES, ki jo je po petih dramoletih avstrijske avtorice in Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek na oder postavil poljski režiser Michał Borczuch.
Projekt vam bomo predstavili v četrtek, 26. novembra, ob 14.00, v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.
 


Vsi se bomo rade volje strinjali, da je Elfriede Jelinek kontroverzna pisateljica, kontroverzna ženska in kontroverzen človek nasploh, in na dan, ko ji je pripadla Nobelova nagrada, si je marsikdo mislil svoje. Vsi pa se strinjamo, da Avstrija in njena književnost zlahka služita kot nelagodno zrcalo Sloveniji in da lahko vedno, kadar nas zanima kaj o temačnih skrivnostih naše duše ali družbene resničnosti, pa se s sabo raje ne bi soočali neposredno, poškilimo k sosedom za severno mejo. In to nas pripelje k tretjemu izmed velikih strinjanj: četudi ne rade volje, smo se z Elfriede Jelinek prisiljeni strinjati, da biti ženska ni lahko. Niti v gledališču niti v Avstriji ali v Sloveniji, kaj šele nasploh.
Drame princes so manjkajoča polovica Shakespearovih kraljevskih tragedij. Utajena resničnost dekliške, ženske, izkušnje spola, ki bo za vse večne čase okarakteriziran kot šibkejši. Utajena resničnost princes, ki jih ne more odrešiti noben princ, pa naj bo njegovo poreklo še tako plemenito. Deklic, katerih večna spremljevalka in zaupnica zmore biti edinole smrt, v katerikoli pojavni obliki že.
Predstavo režira Michał Borczuch, eden najpomembnejših poljskih režiserjev mlajše generacije.

PREMIERA: torek, 1. 12., ob 19.00
Ponovitve:, 2., 5., 15., 16. in 17. 12.


Predstava KOMPLEKS RISTIĆ, ki je v režiji Oliverja Frljića navdušila, šokirala, razburila in do popolnosti predramila tako beograjsko, reško in ljubljansko publiko, se vrača na naš oder. Beograjsko občinstvo se je po premieri na Bitefu takoj razdelilo med zagovornike in nasprotnike gledališča Oliverja Frljića, mednarodna strokovna javnost pa je bila navdušena. Ugledna kritičarka iz Moskve Alla Smederova je zapisala, da je predstava intrigantna ter s posebnim simbolizmom prav tako kot o prostorih nekdanje Jugoslavije govori tudi o današnji Rusiji, Ukrajini, saj z živim gledališkim jezikom, grenko ironijo, hkrati pa tudi skozi filozofski diskurz opozarja na probleme vseh, ter sklenila: »To ni predstava o Jugoslaviji ali Rusiji, to je predstava o človeštvu in ljudeh nasploh.« Andrew Haydon, kritik britanskega časopisa Guardian, je v svojem blogu takoj po predstavi navdušeno zapisal, da gre za pravo granato, ki deluje tudi s svojim ikonoklazmom, vrsto simbolov, obratov, nepredvidljivih situacij. Svoj zapis je končal z besedami: »Prosim, da se to gledališče čim prej predstavi v Veliki Britaniji.« Srbski režiser Bojan Đorđev pa je izpostavil neverjetno poetičnost in moč te predstave brez besed.

Ponovitve: 24., 25. in 26. 11. ob 19.00Novembra se v Slovenskem mladinskem gledališču intenzivno podajamo v »dialogiziranje«. Mladinsko_Dialog je programski sklop, ki kot podaljšek predstav skozi pogovor odpira problematiko, obravnavano v posameznih predstavah, razdeljen je pa na štiri segmente: Mladinsko podaljšano bivanje, Diskurz, Organizacija in Mladinski klub.
Namen je odpreti prostor, kjer se bodo radikalni misleci srečali z radikalnimi gledališkimi praksami, kjer bomo prevpraševali normative v umetnosti in družbi, v kateri živimo, govorili o preteklosti in konstruirali prihodnost.
Radi bi, da tudi vi zavzamete svoje stališče!

Program Mladinsko_ Dialog v novembru:

torek, 24. 11., Mladinska organizacija:
Ljubiša Ristić in Slovensko mladinsko gledališče

(po predstavi Kompleks Ristić)
Gostje: Janez Pipan, dr. Aleš Erjavec, dr. Tomaž Toporišič, Dušan Jovanović in dr. Blaž Lukan

Pripravlja in vodi Rok Vevar, dramaturg in teoretik sodobnih uprizoritvenih praks.
Vljudno vabljeni, vstop je prost!
 

 

Boštjan Videmšek
ROKOVA MODRINA
Režija: Matjaž Pograjc

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se