Mini spored

Pet, 09. oktober ob 19.30

Uroš Kaurin, Vito Weis

Heroj 1.0

 

Sob, 17. oktober ob 19.00

Boštjan Videmšek

Rokova modrina

Matjaž Pograjc

 

Ned, 18. oktober ob 19.00

Boštjan Videmšek

Rokova modrina

Matjaž Pograjc

       Generalni pokrovitelj  sezone 2015/16
:

V petek, 9. oktobra, ne zamudite!

Avtorski projekt Uroša Kaurina in Vita Weisa Heroj 1.0, ki je nastal v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in mariborskega Momenta. Heroj 1.0 je prvi del gledališke nadaljevanke in se ukvarja s problematiko herojstva v današnjem svetu.

JAVNA PODPORA

Kolektiv Mladinskega podpira Miho Turšiča v njegovih zahtevah ter upravičenem boju zoper muzejsko paradigmo umetnosti in brezciljno tavanje državnega aparata, ko gre za vprašanja obstoja nacionalne kulture.

NORČEVANJE TEME

Predstava Norčevanje teme, ki je nastala v koprodukciji Mladinskega in AGRFT, režiral pa jo je Tin Grabnar, je premiero doživela v četrtek, 17. 9., ponovitvi predstave pa bosta 22. in 23. oktobra ob 19. uri. Za izven in konto.

PREDSTAVA O ROKU PETROVIĆU

Najnovejši projekt Matjaža Pograjca Rokova modrina, ki je nastal na podlagi dramskega besedila Boštjana Videmška, je zgodba o smučarski evforiji osemdesetih, o pozabljenih vrednotah športne vzgoje, o izginjanju triglavskega ledenika, o tem v kakšni državi smo živeli in v kakšni bi si želeli, predvsem pa o Roku Petroviču. Premiera, 17. oktobra.

PREMIERA KOMPLEKS RISTIĆ

V  SMG je v začetku oktobra doživela premiero in prve tri ponovitve predstava KOMPLEKS RISTIĆ, ki je v režiji Oliverja Frljića je navdušila, šokirala, razburila in do popolnosti predramila beograjsko kulturno in politično sceno. Konec meseca se predstava seli v HNK Ivana Zajca na Reko, kjer bo hrvaška premiera.

VPIS ABONMAJEV ZA SEZONO 2015/16

Abonma Mladinskega je najboljša priložnost:
• da boste dobili najdrznejši teater za najprijaznejšo ceno,
• da boste izstopili iz virtualnega,
• da se vam bo dan vtisnil v spomin.
Vpis bo potekal od 1. septembra do 30. oktobra 2015 v Prodajni galeriji SMG.

GLENGARRY GLEN ROSS in mag. ALEŠ LISAC

Ob 20. obletnici podjetja Lisac & Lisac bomo v povezavi s predavanjem mag. Aleša Lisca z naslovom Prodaja, najdonosnejši posel na našem planetu dvakrat odigrali predstavo Glengarry Glen Ross, ki se z njim tematsko povezuje. Na sporedu 17. in 18. novembra 2015. Več o dogodku in prijave tukaj.

NOVOST – BEŽIGRAJČAN

Za vse prebivalce četrtne skupnosti Bežigrad smo pripravili posebno ugodnost: za izbrane predstave (razen premier), označene z znakom B – Bežigrajčan, lahko po 20. v mesecu (do 5. prihodnji mesec) za prihodnji mesec kupite vstopnice po načelu 1 + 1; ob vsaki kupljeni karti vam eno podarimo.

NOVOST – SVETOVLJAN

Ob datumih nekaterih predstav boste od zdaj naprej naleteli na znak S – Svetovljan. Ta označuje predstave, ki jih bomo pospremili z angleškimi nadnapisi. Te so bile v našem gledališču že doslej pogosto na sporedu, odslej pa si bomo prizadevali, da jih bomo na program umeščali vsak mesec.

V petek, 9. oktobra, ne zamudite!

Avtorski projekt Uroša Kaurina in Vita Weisa Heroj 1.0, ki je nastal v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in mariborskega Momenta. Heroj 1.0 je prvi del gledališke nadaljevanke in se ukvarja s problematiko herojstva v današnjem svetu.
 


Napovedujemo težko pričakovano premiero predstave o Roku Petroviču, ki smo jo v Slovenskem mladinskem gledališču napovedovali že maja, a je bila zaradi poškodbe v ansamblu le nekaj dni pred premiero odpovedana. Tokrat gre zares, ekipa je v visokem štartu!

Režiser Matjaž Pograjc s sodelavci postavlja na oder zgodbo Roka Petroviča: samosvoje, drzno, inovativno – tako, kot je smučal Rok. Na življenjsko zgodbo edinega serijskega zmagovalca v zgodovini slovenskega moškega alpskega smučanja se bo ozrl skozi prizmo kafkovsko jalovega boja proti sistemu in izgubljenosti v ideološko-marketinški PR uravnilovki.

Avtor dramskega besedila, novinar in vojni poročevalec Boštjan Videmšek, meni, da je bil Rok Petrovič (in je še vedno) eden redkih slovenskih mitoloških junakov. In edini, ki je bil – in je tukaj in zdaj – resničen. Zato je zgodba Roka Petroviča, do zdaj sicer nikoli zares povedana in raziskana, tako močna identifikacijska točka za vsaj dve generaciji Slovencev, ki s(m)o v smučarsko, politično in družbeno ekstremnih in prelomnih osemdesetih letih prejšnjega stoletja iskali oprimke v spolzkih in ostrih skalah zgodovinskega previsa. Rok Petrovič je bil smučarski šampion, ki je v kultni sezoni 1985/86 s petimi zmagami in največjim številom točk kot prvi Slovenec oziroma Jugoslovan osvojil mali kristalni globus za zmago v skupnem slalomskem seštevku.

PREMIERA: Sobota, 17. 10., ob 19.00
PONOVITVE: 18., 19., 20. in 21. 10. ob 19.00

MLADINSKI DISKURZ: Po ponovitvi 19. oktobra pogovor z režiserjem Matjažem Pograjcem, avtorjem Boštjanom Videmškom in drugimi ustvarjalci


V  SMG smo na začetku meseca doživeli ljubljansko predstave KOMPLEKS RISTIĆ, ki je v režiji Oliverja Frljića navdušila, šokirala, razburila in do popolnosti predramila beograjsko kulturno in politično sceno. Zdaj konec oktobra premierno prihaja še na oder reškega HNK Ivan Zajec. Nova predstava »kulturnega terorista« Oliverja Frljića je na festivalu BITEF, kot poroča dnevnik Danas, med vsemi predstavami izzvala največje pričakovanje. Občinstvo se je takoj razdelilo med zagovornike in nasprotnike gledališča Oliverja Frljića, mednarodna strokovna javnost je bila navdušena. Ugledna kritičarka iz Moskve Alla Smederova je zapisala, da je predstava intrigantna ter s posebnim simbolizmom prav tako kot o prostorih nekdanje Jugoslavije govori tudi o današnji Rusiji, Ukrajini, saj z živim gledališkim jezikom, grenko ironijo, hkrati pa tudi skozi filozofski diskurz opozarja na probleme vseh, ter sklenila: »To ni predstava o Jugoslaviji ali Rusiji, to je predstava o človeštvu in ljudeh nasploh.« Andrew Haydon, kritik britanskega časopisa Guardian, je v svojem blogu takoj po predstavi navdušeno zapisal, da gre za pravo granato, ki deluje tudi s svojim ikonoklazmom, vrsto simbolov, obratov, nepredvidljivih situacij. Svoj zapis je končal z besedami: »Prosim, da se to gledališče čim prej predstavi v Veliki Britaniji.« Srbski režiser Bojan Đorđev pa je izpostavil neverjetno poetičnost in moč te predstave brez besed.


Deset zavodov s področja kulture, med njimi tudi Mladinsko, je tudi letos pripravilo program KUL abonmaja. Namenjen je mladim od 15. do 25. leta, obsega pa 5 gledaliških predstav, 2 filma, 2 koncerta in 4 razstave.

Abonenti si bodo v Mestnem gledališču ljubljanskem lahko ogledali črno komedijo Mariusa von Mayenburga Kos plastike, ki jo režira Primož Ekart, v Lutkovnem gledališču Ljubljana mladinsko glasbeno predstavo Lutza Hübnerja Neli ni več v režiji Jaše Kocelija in lutkovno kinotečno simfonijo po motivih Virgine Wolf K svetilniku Braneta Vižintina, v produkciji Maske predstavo Zraka!, avtorjev Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin ter režiserja Janeza Janše, v Slovenskem mladinskem gledališču pa predstavo Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala, režiserja Vita Tauferja.

Ameriško-latvijski film Kamenje v mojih žepih bo na ogled v Kinodvoru, drugi film pa ostaja še skrivnost. V sklopu abonmaja sta tudi dva koncerta, v Kinu Šiška legendarna Borghesia, v Cankarjevem domu pa koncert Orkestra Slovenske filharmonije ter razstave Vodain Zvonko Čoh v Mestni galeriji, Grafični bienale v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in razstavo Bogoslava Kalaša v Moderni galeriji.

Prodaja abonmajev tudi pri blagajni Slovenskega mladinskega gledališča od 15. septembra do 15. oktobra 2015. Cena abonmaja: 23 €.
 

 

Oliver Frljić
KOMPLEKS RISTIĆ


Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se