Mini spored

Sob, 23. maj ob 20.00

Oliver Frljić

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!

Oliver Frljić

 

Ned, 24. maj ob 20.00

Andrej E. Skubic

Pavla nad prepadom

Matjaž Pograjc

 

Ned, 24. maj ob 22.00

David Mamet

Glengarry Glen Ross

Vito Taufer

 


Generalni pokrovitelj  sezone 2015/16
:

FESTIVAL PRELET

Skupaj z Gledališčem Glej bomo med 21. in 29. majem priredili že 9. gledališki festival Prelet. Na sporedu bo 14 predstav, ki bodo nadnaslovljene v angleščini, ter bogat spremljevalni program.
Komplet vstopnic: 50 €.

ROKOVA MODRINA PRESTAVLJENA

Zaradi poškodbe v ansamblu smo premiero predstave Rokova modrina morali prestaviti. Predvidoma bo na sporedu v mesecu oktobru.

PREMIERA: BALKON

Dobrega četrt stoletja po legendarnem Balkonu v režiji Janeza Pipana (1988) se Genetova igra vrača na naš oder. Vplivno besedilo o bordelu kot mikrokozmosu družbe v mestu, v katerem vre revolucija, tokrat v režiji Diega de Bree.
Premiera 20. 5. 2015

PRELET ČEZ MORJE

Letošnji festival PRELET bomo odprli s predstavo MORJE, ki je nastala po zamisli Olge Kacjan, režijo pa podpisuje Natalija Manojlović. Premiera: 21. 5. ob 21.00.

NOVOST - BAR KLUB MLADINSKO

V novi sezoni vljudno vabljeni v bar, ki bo deloval v prenovljenem Klubu Mladinsko.
Odprl se bo uro pred vsako predstavo za izven, v njem pa se boste lahko osvežili in si izmenjavali vtise še vsaj uro in pol po koncu predstav.

FESTIVAL PRELET

Skupaj z Gledališčem Glej bomo med 21. in 29. majem priredili že 9. gledališki festival Prelet. Na sporedu bo 14 predstav, ki bodo nadnaslovljene v angleščini, ter bogat spremljevalni program.
Komplet vstopnic: 50 €.

 


9. gledališki festival Prelet (Ljubljana, 21.–29. maj 2015)

Festival Prelet smo zasnovali l. 2007, in sicer kot sezonski pregled naših najodmevnejših predstav. Od l. 2012 na festivalu sodeluje tudi Gledališče Glej, prostor svežih, novih energij, kjer vznikajo vedno nove generacije gledališčnikov, in najstarejše še delujoče eksperimentalno gledališče v Sloveniji, saj ju povezujejo podobno razmišljanje o umetnosti in njeni družbeni vlogi, pa tudi nenehna prizadevanja za razpiranje in širjenje meja umetnosti.

Predstave in vsebine na festivalu so nadnaslovljene z angleškimi nadnapisi, zaradi česar festival radi obiskujejo tudi v Ljubljani živeči tujci oziroma turisti.

Letošnji festival bo potekal med 21. in 29. majem 2015 na prizoriščih Slovenskega mladinskega gledališča (spodnja in zgornja dvorana, Stara pošta), Gledališča Glej in prizoriščih spremljevalnega dogajanja. Poleg gledaliških predstav bodo tudi letos potekali vsakodnevni pogovori z ustvarjalci predstav, ki jih bo v angleškem jeziku moderiral Mladen Alexiev, prav tako bo organizirana tudi konferenca z vabljenimi gosti.


Balkon prekletega literata in hkrati velike ikone umetnosti in kulture dvajsetega stoletja Jeana Geneta vse od zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko je dobil svojo dokončno podobo, ostaja ena najbolj intrigantnih in aktualnih iger stoletja. Navdušuje nas tako s subverzivno vsebino kot z gledališko živo obliko. »Veliki balkon«, v katerem se klienti prepuščajo svojim prepovedanim igricam, ki so resničnejše od njihovega življenja, je tudi v današnjem času izvrstna metafora za sodobno, neoliberalno, popolnoma poblagovljeno družbo profita in simulakrov realnosti. Hkrati pa priča tudi o tem, da politika in mediji do popolnosti izrivajo intimno ter jo predstavljajo zgolj kot eksces ali anomalijo.

Četrt stoletja po legendarnem Balkonu v režiji Janeza Pipana se Genetova igra vrača v kletno dvorano Mladinskega. Eno najbolj razburljivih besedil dvajsetega stoletja o bordelu kot metafori in preslikavi družbe v mestu, v katerem vre revolucija, vedno znova vznemirja gledališko domišljijo. V Mladinskem smo režijo zaupali Diegu de Brei, ki zna odlično preplesti velike, epske zgodovinske teme z intimo posameznikovega notranjega sveta.


Kultni Montažstroj (v koprodukciji z ZeKaeM/Zagrebačko kazalište mladih) bodo z predstavo Kje pa je revolucija, raja? (A gdje je revolucija, stoko?) v režiji Boruta Šeparovića v sredo, 27. maja, ob 21. uri v okviru 9. gledališkega festivala PRELET nastopili v zgornji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.

KJE PA JE REVOLUCIJA, RAJA? je predstava o pravnih posledicah mišljenja, da si lahko glasbo med seboj delimo, pri tem pa ničesar ne izgubimo. Predstava KJE PA JE REVOLUCIJA, RAJA? je nastala v napetosti in neskladju med kontekstom, ki ga je okrnila cenzura in avtocenzuro, ki je postala kontekst. KJE PA JE REVOLUCIJA, RAJA? govori o nečimrnosti, licemerju in nedoslednosti v družbi, v kateri je osnovna vrednost denar. Predstava je navdihnjena s paketnim aranžmajem in jugoslovansko alternativo 80-ih.

Mediji so zapisali:

Sijajno zasnovana in eksplozivno izvedena predstava. Ana Tasić, Politika, Srbija

Predstava Kje pa je revolucija, raja? je občinstvu pognala kri po žilah in ga zbudila kot pol litra kave, če niste dovolj spali. Jelena Paligorić, Nedeljnik, Srbija

Predstava pršeče energije, družbenega ogorčenja in umetniškega upora. Bojan Munjin, Novosti, Hrvaška

Predstava odlično razume revolucionarnost posmeha in okorelost cenzure ter kljubuje številnim modelom spodobnega zatiranja umetniškega upora. Nataša Govedić, Novi list, Hrvaška

V predstavi Kje pa je revolucija, raja? prevladujejo nepopisna energija, strast in čisto ljudsko prepričanje. Jelka Šutej Adamič, Delo, Slovenija

Gre za zelo iskren tip političnega gledališča, ki samega sebe ne jemlje resno, ki pa izziva resne teme. Tomislav Čadež, Jutarnji list, Hrvaška


Več o predstavi lahko zveste na spletni strani
http://www.zekaem.hr/predstave/a-gdje-je-revolucija-stoko/?id=93
MONTAŽSTROJ http://www.montazstroj.hr/projekt/index.php?id=60

 

 

Boštjan Videmšek
ROKOVA MODRINA
Režija: Matjaž Pograjc


 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se