PRESENEČENJE OB VPISU

Vpis bo potekal v Prodajni galeriji Mladinskega na Trgu francoske revolucije 5, in sicer od 30. maja do 22. junija, jeseni pa od 1. septembra do 30. oktobra.

Vse, ki se boste vpisali do 22. junija, čaka darilo!

DOBRODOŠLI V KLUB MLADINSKO!

Danilo Ivanuša je skupaj z Martinom Rojnikom in Gorazdom Ferkom v okviru Surf Instituta prevzel vodenje Kluba Mladinsko. Rdeča nit kulinarične prenove bo veganska prehrana, ki pa ne bo nič manj slastna.
Dobrodošli v našem Klubu uro pred vsako predstavo in po njej!

REPUBLIKA SLOVENIJA

Naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje; na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene).

Ponovitve predstave Republika Slovenija: sob., 18., ned., 19., pon., 20., in tor., 21. junij, ob 20.30 - VSTOPNICE ŽE V PRODAJI. Pohitite!

60 LET MLADINSKEGA NA 1. PROGRAMU RADIA SLOVENIJA

Na spodnji povezavi najdete oddajo Sledi časa, ki govori o šestdesetletnici Mladinskega. Avtor je Dušan Berne, njegovi sogovorniki pa Dušan Jovanović, Vladimir Jurc, Marinka Štern, Primož Bezjak, Goran Injac, Tomaž Toporišič in Tibor Mihelič Syed.

PRESENEČENJE OB VPISU

Vpis bo potekal v Prodajni galeriji Mladinskega na Trgu francoske revolucije 5, in sicer od 30. maja do 22. junija, jeseni pa od 1. septembra do 30. oktobra.

Vse, ki se boste vpisali do 22. junija, čaka darilo!

 


NAŠE NASILJE IN VAŠE NASILJE
Režija: Oliver Frljić

PREMIERA: nedelja, 29. 5., ob 20.00, na festivalu Wiener Festwochen na Dunaju

Ali se umetnost danes ne definira predvsem kot prispevek k splošnemu konsenzu? Mar ne bi morala biti oblika protikonsenza? Mar ne bi morala biti anarhični protiprojekt, ki se zoperstavlja sedanjim političnim in ekonomskim sistemom in zasebnim interesom?
Oliverja Frljića je pri ustvarjanju navdihnil monumentalni roman Petra Weissa Estetika odpora, ki se ukvarja z razmerjem med umetnostjo in politično močjo. Tudi Frljić v svoji uprizoritvi prevprašuje razmere v svetu in v Evropi in se posveča vprašanjem, kakšno sodobno umetnost in gledališče potrebujemo v času, ko Evropa vse bolj drvi novim oblikam fašizma naproti.
Predstava bo slovensko premiero doživela v začetku naslednje sezone.

MMC RTV SLO o premieri


Ko smo v Slovenskem mladinskem gledališču ob svoji šesdesetletnici dali pobudo nastanek predstave Kompleks Ristić, je bil naš namen narediti gledališko predstavo, ki bi se - izhajajoč iz dela Ljubiše Ristića -
ukvarjala z vprašanjem naše kulturne in gledališke identitete.

Predstavo smo koncipirali kot analizo degradacije ideje, razpada nekdanjega skupnega prostora, v katerem je imelo gledališče kultni status, zato smo njenega uspeha še posebno veseli. Obrazložitev žirije potrjuje, da nam je uspelo najti gledališki jezik, ki je bil dovolj močan, da je zmogel preseči vse vzpostavljene  neonacionalizme.

Najlepše se zahvaljujemo zeniškemu gledališču za povabilo in priložnost, da smo predstavo odigrali pred bosensko-hercegovskim občinstvom, ter žiriji festivala, ki je tako izjemno ocenila naše delo.

V imenu Slovenskega mladinskega gledališča

Tibor Mihelič Syed, direktor, in Goran Injac, umetniški vodja

***

Strokovna žirija XV. festivala bosensko-hercegovske drame Zenica 2016
je predstavi Kompleks Ristić podelila:

* glavno nagrado festivala za najboljšo predstavo

* nagrado za najboljšo režijo prejme Oliver Frljić

* nagrado Radovan Marušić za najboljšo likovno podobo predstave
(scenografijo, kostumografijo ali oblikovanje luči) prejmejo Oliver Frljić
in Dalibor Laginja za scenografijo, Sandra Dekanić in Slavica Janošević za
kostumografijo in David Cvelbar za oblikovanje luči.


V predstavi se prvič srečujeta Simona Semenič, eno najprodornejših imen slovenske (post)dramske pisave, in Sebastijan Horvat, eden najinventivnejših in slovenskih režiserjev t. i. »četrte generacije«. In stopata v dialog z Dušanom Jovanovićem ter njegovimi Žrtvami mode bum-bum, ki so Mladinsko zaznamovale v sedemdesetih. Pa vendar trdno vpeta v sedanji trenutek, ki … »Kako opisati sedanji trenutek? Zdi se, da obstaja določen konsenz okoli tega, da je položaj daleč od dobrega, vendar imamo vseeno vtis, da bi stvari lahko bile še slabše. […] Ali kakor napiše Simona Semenič: 'do grla smo v dreku, ampak vsaj plavamo'. […K]ako pogosto poziv/klic k akciji z odra ni nič drugega kot posledica strahu pred soočenjem z globino septične jame, v kateri plavamo?« (Milan Marković, dramaturg)

Premiera: nedelja, 5. 6., ob 20.00
Ponovitve: 6., 7., 11. in 12. 6. ob 20.00
 

 
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se