Mini spored

Sre, 24. januar ob 11.00

Svetlana Makarovič – Jure Novak

Pasja procesija

Jure Novak

 

Sre, 24. januar ob 20.00

Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše

Slovenska popevka

Matjaž Pograjc

 

Čet, 25. januar ob 10.30

Svetlana Makarovič – Jure Novak

Pasja procesija

Jure Novak

       

POŠASTI

Pošasti letošnje Grumove nagrajenke Simone Hamer se navdihujejo pri Gospodarju muh Williama Goldinga. Ohranijo glavne motive romana, a jih obravnavajo skozi izrazito sodobno perspektivo: #konformizem. Kam vodijo stopnice naše uničevalnosti in kje iskati alternativo?
26., 27. in 29. 1. ob 19.00

HITCHCOCK

»Skratka operacija Hitchcock je do popolnosti uspela, pacient, četudi mrtev, pa je gledališko neverjetno živ.« (Melita Forstnerič Hajnšek, Večer)

3. 2. ob 19.00
(hrvaški nadnapisi)
5. 2. ob 19.00
(angleški nadnapisi)

DEŽELA PRIDNIH

VZHOD IN EVROPA
Petek, 26. 1., ob 20.00

Erik Valenčič se bo z dr. Primožem Šterbencem pogovarjal o razmerah na Bližnjem vzhodu in o tem, kako vplivajo na evropsko varnost. Obenem se bosta dotaknila tudi vprašanja, kako verski ekstremizmi napajajo ideološke in obratno.
Klub Mladinskega, vstop prost

SLOVENSKA POPEVKA

Nekje med plastmi naše družbe je Življenje, zelo drugačno od našega. Vesolje znotraj vesolja, izmikajoče se našemu razumevanju. In kaj se zgodi, če to samosvoje vesolje stopi pred nas?

Slovenska popevka
v soboto, 27. 1., ob 16.00

POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI

Ker je leto 2018 posvečeno Ivanu Cankarju, bomo obudili Pohujšanje v dolini šentflorjanski, uprizoritev, ki smo jo v Mladinskem v režiji Vita Tauferja na oder postavili leta 2011. Ogledali si jo boste lahko 16. 2. ob 19.00 in 21. 2. ob 17.00. Dodatne informacije za organizirane oglede: vitomir.obal@mladinsko-gl.si

POŠASTI

Pošasti letošnje Grumove nagrajenke Simone Hamer se navdihujejo pri Gospodarju muh Williama Goldinga. Ohranijo glavne motive romana, a jih obravnavajo skozi izrazito sodobno perspektivo: #konformizem. Kam vodijo stopnice naše uničevalnosti in kje iskati alternativo?
26., 27. in 29. 1. ob 19.00
 


V tekmovalni program 48. Tedna slovenske drame je bila uvrščena predstava Človek, ki je gledal svet Slovenskega mladinskega gledališča. Uprizoritve za tekmovalni in spremljevalni program je izbrala selektorica, mag. Tea Rogelj: »Tako kot že lani, sem pri izboru predstav za festival Teden slovenske drame upoštevala dva poglavitna kriterija in sicer kompleksnost in dovršenost uprizoritev. […] Ustvarjalci projekta Človek, ki je gledal svet se uprizarjanja lotevajo na videz nepristransko, že skoraj dokumentarno: pred nami nizajo prizore iz vsakdanjega življenja običajnih ljudi z različnih koncev sveta. Zgodbe 'njih', ki so oddaljeni, in 'nas', ki smo tukaj, pa vendar povezuje občutek eksistencialne nemoči in tesnobe.«

V spremljevalni program je uvrstila Slovensko popevko, gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše (Slovensko mladinsko gledališče v koprodukciji s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga). Kot je povedala, je to »projekt vključevanja, spoznavanja in spoštovanja drugačnosti, tako za nastopajoče kot za občinstvo. Predstava, ki se nas dotakne.«10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje
BOBRI


Od 20. januarja do 8. februarja 2017

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor

Konec januarja in začetek februarja bosta minila v znamenju 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Osrednja tema bo tokrat poezija. Obiskovalci jo bodo spoznavali z različnih perspektiv, se z njo poigrali, iskali rime, kovali verze. Spoznavali bodo slovenske pesnike, tako tiste, ki jih ni več med nami, a so pomembno zaznamovali področje pesništva za otroke, kot tiste, ki nas s svojim pisanjem in nastopi razveseljujejo še danes.


Več informacij na: www.bobri.si
www.facebook.com/festivalbobri.


Nova pošta odpira nov programski sklop, Gostovanja. Zaradi najaktualnejših rezultatov slovenske kulturne politike in splošne klime na področju uprizoritvenih umetnostih v Sloveniji, kjer v zadnjih letih, kljub gospodarski rasti, opažamo izrazito zategovanje pasu, stagniranje in potiskanje na obrobje, smo se počasi, a vztrajno spremenili v veličastno gledališko provinco. Do nas ne pridejo ne presežki institucionalne ne neinstitucionalne evropske in svetovne scene, se pravi, da si nimamo možnosti ogledati predstav, ki pretresajo pomembne teme zdajšnjosti in ki to počnejo na uprizoritveno inovativne načine, s čimer širijo obzorja tako občinstva kot lokalnih ustvarjalcev.

Na Novi pošti bomo to vrzel zapolnili in kot prvo v sklopu pripravili gostovanje predstave Kletev Stanisława Wyspiańskega v režiji Oliverja Frljića; februarja 2017 je bila premierno uprizorjena v gledališču Teatr Powszechny v Varšavi in že vse od takrat sproža nasprotujoče si odzive javnosti ter tako med drugim opozarja na to, da ima kultura, natančneje gledališče, na Poljskem pomembno družbeno vlogo. Gostovanje bomo izvedli po najboljših močeh in s sredstvi, ki so nam na voljo: ker predstave ne moremo pripeljati sem, jo bomo odigrali sami.
Sledil bo pogovor z ustvarjalci.

Kdaj: 23. 1. 2018 ob 20.00

Kje: Nova pošta, na zemljepisnih koordinatah 46° 3' 43,171'' s. z. š. in 14° 30' 44,054'' v. z. d. oziroma na lokaciji nekdanje Stare pošte (Robbova ulica 15, Ljubljana).

Število gledalcev je omejeno. Brezplačne vstopnice na voljo od 19.30 na Novi pošti.
 

 
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se