PRODAJNA GALERIJA POLETI ZAPRTA

Obveščamo vas, da bo Prodajna galerija Mladinskega na Trgu francoske revolucije 5
od 23. junija do 31. avgusta 2016 ZAPRTA
.
Svoja vrata bo znova odprla v četrtek, 1. septembra 2016.

Želimo vam lepo poletje!

REPUBLIKA SLOVENIJA

Naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje; na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene).
Ponovitvi predstave Republika Slovenija bo spet na sporedu jeseni, in sicer 15., 16. in 17. 9., za rezervacije pa že lahko pišete na info@mladinsko-gl.si

ABONMA 2016/17

Vpis bo potekal v Prodajni galeriji Mladinskega na Trgu francoske revolucije 5, in sicer do 22. junija, jeseni pa od 1. septembra do 30. oktobra.

DOBRODOŠLI V KLUB MLADINSKO!

Danilo Ivanuša je skupaj z Martinom Rojnikom in Gorazdom Ferkom v okviru Surf Instituta prevzel vodenje Kluba Mladinsko. Rdeča nit kulinarične prenove bo zdrava prehrana, ki pa ne bo nič manj slastna.
Dobrodošli v našem Klubu uro pred vsako predstavo in po njej!

60 LET MLADINSKEGA NA 1. PROGRAMU RADIA SLOVENIJA

Na spodnji povezavi najdete oddajo Sledi časa, ki govori o šestdesetletnici Mladinskega. Avtor je Dušan Berne, njegovi sogovorniki pa Dušan Jovanović, Vladimir Jurc, Marinka Štern, Primož Bezjak, Goran Injac, Tomaž Toporišič in Tibor Mihelič Syed.

PRODAJNA GALERIJA POLETI ZAPRTA

Obveščamo vas, da bo Prodajna galerija Mladinskega na Trgu francoske revolucije 5
od 23. junija do 31. avgusta 2016 ZAPRTA
.
Svoja vrata bo znova odprla v četrtek, 1. septembra 2016.

Želimo vam lepo poletje!

 


FILMSKA SEZONA
SEZONA IZBRISANIH PRIZOROV


Sezono 2016/17 smo v Slovenskem mladinskem gledališču zasnovali na podlagi filma in popkulture. Naš namen je, da bi vse uprizoritve sezone izhajale iz znanih filmskih scenarijev, klasičnih dramskih besedil, ki so doživela filmske priredbe, in, nasprotno, filmskih in televizijskih scenarijev, ki so bili prirejeni za gledališče.

Epizoda NAŠE NASILJE IN VAŠE NASILJE
Režija: Oliver Frljić

Epizoda FARGO (brata Coen)
Režija: Matjaž Pograjc

Epizoda BAAL (Brecht, Schlöndorff, Clarke)
Režija: Žiga Divjak

Epizoda IDIOTI (Lars von Trier)
Režija: Nina Rajić Kranjac

Epizoda HITCHCOCK
Režija: Weronika Szczawińska

Epizoda GREŠNI KOZEL (Fassbinder)

Režija: Tanja Miletić Oručević

Predstavitev sezone bo v začetku meseca septembra.

Vpis bo potekal do 22. junija in od 1. septembra do 30. oktobra 2016 v Prodajni galeriji Mladinskega na Trgu francoske revolucije 5, Ljubljana (01 4253 312), ki je odprta vsak delavnik od 12.00 do 17.30, ob sobotah pa od 10.00 do 13.00.

Vse, ki se boste vpisali do 22. junija, čaka presenečenje!


Komentar Milana Markovića Matthisa k besedilu  »Mi, gledališki mrliči?«, v katerem se Ženja Leiler loteva tudi predstave mi, evropski mrliči:

Odgovarjanje na kritike je (kot vemo) najpogosteje napačen način, posebno če je motiv prizadeta nečimrnost ali defenzivna želja, da bi »razložili« nekaj, česar kritik v avtorjevem videnju ni razumel. Besedilo »Mi, gledališki mrliči?«, v katerem se Ženja Leiler ukvarja z našo predstavo, pa postavlja nekatera zelo bistvena vprašanja za naše kulturno (in širše družbeno) prizorišče, prav tako tudi nekaj tez, na katere se je – čeprav niso tako zelo nove – po mojem mnenju bistveno od časa do časa ozreti. Čeprav se z večino navedenih stališč ne strinjam, verjamem, da je tovrsten dialog pomemben, še zlasti če imamo pred očmi presenetljiv čustveni naboj besedila Ženje Leiler – mogoče se mi tudi zato, ker že štiri leta večji del časa preživljam v hladni Švedski, zdi, da (konstruktivne) afektivnosti danes v javni razpravi vse prevečkrat primanjkuje.

Koliko svobode?
Kje so meje umetniške svobode, se zdi danes preseženo vprašanje. Živimo v Evropi, ki se legitimira s svobodo govora in umetniškega izraza, če pa določena cenzura že obstaja, se ne kaže kot ukinjanje informacij, ampak kot zasipavanje z njimi, ne kot prepoved, ampak apropriacija, ne kot odločitev neke komisije, ampak »objektivnost« tržišča. Zdi se, da na odru ne moremo izgovoriti nič več nedopustnega (razen mogoče česa antisemitskega, in to v prav tej Evropi, ki je vstala v bran svobodi časopisa Charlie Hebdo, ko se je posmehoval islamu).IZ JUBILEJNE ŠESTDESETE SEZONE V POJUBILEJNO ENAINŠESTDESETO

Mladinsko je v jubilejni sezoni 2015/16 šestdeseto obletnico praznovalo kot odprto gledališče za odprti svet in nadaljevalo že daljnega leta 1955 zastavljeno pot, ki jo osmišlja v novih kritičnih prevpraševanjih neoliberalne družbe.

Sezono smo začeli mednarodno, s štirimi premierami. Tri so se zvrstile na odrih v tujini, ena doma. Pot nas bo do konca leta peljala še v Weimar, Berlin, Sarajevo, Beograd, Bygdoszcz, Skopje, Krakov, Subotico in Cluj, z dvema predstavama, Drame princes in Republika Slovenija, pa tudi na mariborsko Borštnikovo srečanje. Tako utegne biti prav leto 2016 za Mladinsko in najbrž tudi za slovenski teater nasploh rekordno leto gostovanj, saj bomo na njih odigrali več kakor 50 ponovitev naših predstav v desetih državah na dveh celinah.
 

 


Simona Semenič
mi, evropski mrliči
Režija: Sebastijan Horvat
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se