Guillaume Apollinaire


Enajst tisoč batin

 


Režija: Ivan Peternelj


Koprodukcija Slovenskega mladinskega gleališča in ŠKUC gledališča

Premiera: 6. september 2013

PREDSTAVA JE NAMENJENA GLEDALCEM OD OSEMNAJSTEGA LETA DALJE


Opis


Apollinairov roman Enajst tisoč batin sodi med najbolj erotične zgodbe iz zakladnice svetovne književnosti. Navdihnil je režiserja Ivana Peternelja in njegove umetniške sodelavce. Uprizoritev pripravljamo v sodelovanju s producentsko hišo ŠKUC gledališče, s katero smo skupaj ustvarili že intimno in polteno uprizoritev Amado mio po Pasoliniju in magično predstavo Ribič in njegova duša po Oscarju Wildu.

Pariz z začetka 20. stoletja je veljal za mesto luči in mesto pregrehe in pariški bordeli so verjetno imeli več obiskovalcev kot Eifflov stolp. Legendarna bordela Le Chabanais ali La Fleur blanche in mnogi drugi so bili hiše, kjer so se zbirali največji umetniki tistega časa pa tudi visoki politiki.

Apollinaire je oboževal bordele. Pot njegovega junaka Monija Guzjebeskuja iz Bukarešte v Pariz in od tam daleč na vzhod skozi Rusijo tja do Japonske, se zdi inspirirana z notranjščino katere teh znamenitih hiš. Japonski salon v Le Chabanaisu pa je na pariški Svetovni razstavi leta 1900 celo prejel posebno nagrado za izvirnost. In prav zlahka si v njem predstavljamo brhko Apollinairovo Jebuki iz romana v dekadentno nastrojeni radoživi skupinici v umetnost zagledanih deklet in mladeničev, ki uprizarjajo vsakršno domišljijo presegajoče in sapo jemajoče erotične tableaux vivants.

Roman Enajst tisoč batin je bil kar nekajkrat prepovedan, Apollinaire pa ga je podpisal le s kraticama G. A. Sodi med tiste po žveplu dišeče knjige, ki si jih ljubitelji kuriozitet podajajo iz rok v roke kot pečene kostanje.
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Tina Vrbnjak -
Gorka Berden -
Blaž Šef -
Miha Bezeljak -
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtor
Guillaume Apollinaire

Prevajalec
Branko Madžarevič

Režija
Ivan Peternelj

Dramaturginja in lektorica
Jana Pavlič

Kostumi
Barbara Stupica

Glasba: Erik Satie in skladbe iz evropske zakladnice


Scena: iz fundusa Slovenskega mladinskega gledališča


Luč
Matjaž Brišar

Ton
Marijan Sajovic

Rekviziti
Gašper Tesner

Garderoberki
Slavica Janošević
Andreja Kovač

Vodja predstave
Janez Pavlovčič

Izvršna producentka
Barbara Hribar

Izvršni producent
Alen Jelen

Zahvaljujemo se Valeriju Jeraju in Slavici Janošević

 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se