Kdo se boji Tennesseeja Williamsa?


Režija: Matjaž Pograjc

Premiera: 4. 2. 1999Opis

Tennessee Williams je imel in ima še danes velik vpliv predvsem na ameriško, pa tudi preostalo umetniško srenjo. Njegova »seksualna iskrenost« v povezavi z liričnim tonom je bila zadetek v polno. Vendar je »american dream« zahteval svoje. In tako je javnost namesto seksualno-nevrotičnih lastnosti njegovih likov bolj zanimala njegova ekstremna osebnost. Kljub temu je v boju z javnostjo zmagovalec. Njegovo ime in sloves sta varna.

Drži, da je Williamsovo življenje po delčkih razprostrto po njegovem celotnem opusu; tako oče v Big Daddyju, mama v Wingfieldovki, sestra v Blue Roses; tudi to je res, da je njegova navezanost na sestro izjemna, občutljiva, nežna in enkratna. Drži, da nista potrebovala ničesar in nikogar. Bila je njegova stimulacija, njegov najboljši, najnatančnejši in, jasno, najlepši poslušalec in kritik; in vse to je lepo kakor v pravljici, pod katero pa je še marsikaj drugega.

Sestra je razlog, da je »normalno« spolnost z žensko, ki ni njegova sorodnica, odkril razmeroma pozno, pri sedemindvajsetih. Njegova prva homoseksualna izkušnja pa nastopi vrsto let kasneje, ko je verjetno ugotovil, da sestre nikoli ne bo mogel imeti, drugih žensk pa si telesno ni želel. Preostala mu je le še tretja možnost, ki je od takrat naprej postala njegova Resničnost.

Kakorkoli že, alkoholizem, droge, sestrina lobotomija, homoseksualnost in še marsikaj je paradoksalen uvod v nesmrtnost Marlona Branda kot Kowalskega. In ravno tovrstne povezave določajo vrednost posameznih besedil zunaj univerzalnih vrednostnih modelov. In ravno v tem je Williamsova resnična vrednost.

Mateja Zavrl
 
     
 

Zasedba


Scenarij in igra:
Željko Hrs - Tennessee Williams
Neda R. Bric
- Edwina Williams
Nataša Matjašec
- Rose Williams
Rafael Vončina
- Frank Merlo
Damjana Černe
- Blanche Dubois
Branko Jordan
-  Stanley Kowalski
Barbara Žefran
- Stella Kowalski
Marko Mlačnik
- Harald Mitchum
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Dramaturgija:
Mateja Zavrl

Lektorstvo:
Mateja Dermelj

Scenografija:
Matjaž Pograjc

Kostumografija:
Matjaž Pograjc

Asistentka kostumografije:
Nataša Recer

Koreografija:
Branko Potočan

Glasbena oprema, aranžmaji in korepeticija:
Diego Barrios Ross

Oblikovanje luči:
Andrej Hajdinjak

Montaža:
Igor Gajič

Snemalec na odru:
Dušan Ojdanič

Avtor in snemalec videa:
Blaž Švent

Maska:
Barbara Pavlin

Vodja predstave:
Mitja Trampuš
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se