Prospero

Obličja iz peska

(skupna postavitev: Maska Produkcija in Odprto Mladinsko)

Avtorski projekt: Ivan Peternelj

Premiera: 21. 9. 2003Opis

Obličja iz peska vodi zavest o razplastenosti sveta v več vzporednih nivojev, v kroge s skupnim središčem, med katerimi dogajanje prosto preskakuje in se prepleta. Tej gledališki teksturi ne gre za narativno logiko linearnosti in psihološke utemeljenosti. Struktura odnosov med liki ne temelji na konfliktu, pač pa na srečevanju in koeksistenci – je naravni tok stvari.

Predstava se giblje po zagatnem terenu podzavesti. Borgesovo pisanje, v zadržanem hladu nekam aristotelovsko, se od peripatetičnega poudarjanja vzdržnosti in zmernosti primakne bliže širini interpretacijskih možnosti Averroesa. Ta fikcija pokaže, da lahko mišljenje vzvratno, navzgor, navzven, iz številnih perspektiv pripelje do novih odkritij, ki v neskončnost vodijo k novim odkritjem. Ne poteka v treh dimenzijah, pač pa v vseh dimenzijah in pod vsemi koti hkrati.

Dogajanje prosto preskakuje in se prepleta med več vzporednimi nivoji. Razprte smeri so lahko tudi zgolj projekcije podzavesti – saj je predstava v sebi uganka in ne dokumentarec ali panorama neke zunanje realnosti. Pripovedovalka ustavlja in pospešuje čas; plete mrežo, v katero lovi poslušalca. Govori o sanjalcu, ki na sklepni točki svojega življenja ugotovi, da je bil vseskozi del sanj nekoga drugega. Predstavi ne gre za pripovedno linearnost in psihološko utemeljenost – struktura odnosov med liki ne temelji na konfliktu, pač pa na srečevanju in koeksistenci. Število zgodb in metafor, znotraj katerih se dogaja človek in s katerimi operira njegova domišljija, je končno. Gre za izvirnik in njegove različice v zmeraj novih kontekstih.

Primož Jesenko
 
     
 

Zasedba


Kreacija in izvedba:
Damjana Černe - Pripovedovalka
Akira Hasegawa
- Zemljemerec
Barbara Kukovec
- Ona
Ivan Peternelj
- Senca
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Dramaturgija:
Primož Jesenko

Lektorica:
Mateja Dermelj

Scenografija:
Ema Kugler

Izdelava scene:
Ema Kugler
Boštjan Kljakič
Sandi Mikluž
Grunf Design Studio


Izdelava rekvizitov:
Sandi Mikluž
Rudolf Skopec


Kostumografija:
Elena Fajt Velikonja

Izdelava kostumov:
Tjaša Bavcon
Jožica Čož
Jožica Plut


Avtorska glasba:
Irena Urankar

Oblikovanje zvoka in tonsko vodstvo:
Silvo Zupančič

Asistent tonskega mojstra:
Luka Martin Škof

Oblikovanje luči:
Miran Šušteršič

Lučno vodstvo:
Matjaž Brišar

Vodja predstave:
Borut Cajnko
Janez Pavlovčič


Producentka:
Nataša Zavolovšek
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se