Jan Fabre

Rekviem za metamorfozo

(produkcija: Troubleyn / Jan Fabre (Belgija), Salzburški festival...)

Režija: Jan Fabre

Premiera: 26. 8. 2007

 


Opis

Jan Fabre ustvarja svoj lastni rekviem. To bo gledališka maša za umrle, v njenem srcu pa bo življenje. Fabre smrt vrača v samo središče življenja, kjer se radostimo in plešemo, kjer je smrt čaščena kot del cikla, ki se vedno znova lahko spet začne. Smrt je trenutek, nabit s skrivnostno tišino. Hkrati pa tudi oglušujoč koncert spominov, podob, drobcev in koščkov izgubljenih življenj. Življenje se v smrti vrne kot zmešnjava: sestavljenka anekdot, trivialnosti, zasebnih sob in sublimne smrtnosti. Smrt je polna solza, a globoko pod to užaloščenostjo, dolgo po njej, včasih pa prav v istem hipu, se zasliši čuden, posmehljiv krohot življenja. Spet in spet. Smrt uroči življenje. Življenje uroči smrt.

V našem svetu nismo prepričani, kako naj se s smrtjo sploh spopademo. Vendar to v resnici prav dobro vemo: tako, da je ne spustimo blizu, da jo potiskamo čim bolj stran od sebe. Za mrtve dobesedno ni več prostora. Tako si odrekamo eno najglobljih Skrivnosti življenja. Smrt ni nekaj kliničnega. To je faza transformacije, trenutek, ko se duša preseli, telo uvene, koža zbledi in izgine. Prst, ta velika gomila mrtvih, sestradana in neutrudna, zadre svoje čekane v ostanke. In le trenutek pozneje se nam življenje zopet cmeri v obraz. Dozorevajoče in gnijoče. Ne kaj dosti več od tega. Toda v svoji večni samovolji znova vse preplavi z nebrzdano energijo. Kot morje, ki se zaganja v pesek. Brez konca, brez začetka. Rekviem je maša za umrle. Fabre nas odpelje v grobnico. Mrtvim izmeri utrip in vročino ter jih potreplja po zadnjici. Maša za umrle je praznovanje, slovo, nov začetek.

Predstava bo na ogled 26., 27. in 29. avgusta 2007 na festivalu Salzburger Festspiele (Avstrija) ; 5., 7., 9., 10. in 11. septembra 2007 na festivalu RuhrTriennale v Bochumu (Nemčija); 21. in 22. septembra 2007 na festivalu Sirenos v Vilni (Litva) .

produkcija: Troubleyn/Jan Fabre (Belgija), Salzburški festival (Avstrija), RuhrTriennale (Nemčija) & Vilnius kulturna prestolnica Evrope – 2009 (Litva) v koprodukciji z: Champ d'Action (Belgija), Slovenskim mladinskim gledališčem (Slovenija), Zagrebškim gledališčem mladih (Hrvaška), Sirens Festival (Liechtenstein), Missdeluxedanceco (Luksemburg)
 
     
 

Zasedba


Igralci:
Maruša Geymayer-Oblak
Sandi Pavlin
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Dramaturgija:
Luk Van den Dries
Miet Martens


Scenografija:
Jan Fabre

Kostumografija:
Pol Engels
Katrien Strijbol


Koreografija:
Jan Fabre

Glasba:
Serge Verstockt

Oblikovanje luči:
Harry Cole
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se