Jean Genet


Služkinji

 

Režija: Vinko Möderndorfer


Premiera: 20 september 2013


Opis


Kontroverzni francoski dramatik Jean Genet ni bil le intriganten ustvarjalec, temveč tudi sam vedno na družbenem robu; samo med letoma 1937 in 1943 je bil trinajstkrat v zaporu in izgnan iz petih držav. Tudi v Služkinjah raziskuje lastni položaj, se pravi položaj človeka in umetnika z družbenega dna, kamor spadata služkinji Claire in Solange v odnosu do Madame in družbe nasploh. Igra Služkinji bo – po legendarnem Balkonu iz leta 1988 – v zgodovini našega gledališča šele drugi spopad z Genetom. Geneta nam bodo približale Olga Kacjan, Janja Majzelj in Daša Doberšek v režiji Vinka Möderndorferja.

Igra Služkinji je bravurozna in subtilna študija različnih čustvenih stanj, ki jih preigravata služkinji Claire in Solange. Gre za silovit patos, ki se z igro v igri venomer obrača v svoje nasprotje. Nasproti solzam stoji smeh, nasproti grimasi čistost obraza, nasproti ljubezni sovraštvo, nasproti maščevanju kesanje …

Solange in Claire kar naprej igrata resničnost, vendar ne takšne, kakršna je, in tudi ne takšne, kakršna naj bi bila, ampak takšno, kot jo opredeljuje njun strah pred resničnostjo.

Edina gotova stvar v tej čudoviti igri je pravzaprav samo dejstvo, da obstaja svet, kjer so (sta) služkinje(i) in kjer so (je) Gospe(a).
Služkinje so danes bolj kot kdajkoli prej.
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
   
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se