Sokrat, Slavoj in sofisti


Režija: Jure Novak


Besedilo predstave je kolektivno delo. Sestavljajo ga avtorski prispevki igralcev, glasbenikov, drugih sodelavcev in režiserja, odlomki iz Aristofanovih Oblačic v prevodu Svetlane Slapšak, predelave aktualnih vsebin iz medijev in iz družabnih omrežij ...

Premiera: 15. marec 2014Opis


Predstava bo izhajala iz ene najznamenitejših Aristofanovih komedij, ki je menda pripomogla k Sokratovi usmrtitvi in je v slovenščini izšla z naslovom Oblačice. Izhodiščna točka režiserja Jureta Novaka je, da je napočil čas, ki od nas zahteva, da se opredelimo. Ker je to odločitev proti opciji in silam, katerih interes je, da smo neopredeljeni. »Če revolucije svoje otroke žrejo, delajo utopije že vnaprej splav?« se sprašuje režiser. »Ne verjemi svojim učencem. V revolucijo moraš sam, s perspektivo samomora, tako da ne dočakaš njihove diktature,« pa lucidno svetuje dr. Svetlana Slapšak, pomembna poznavalka antičnega sveta.

Oče, ki v Oblačicah sina pošlje k Sokratu, čeprav ga prezira, čeprav verjame prav v nasprotne ideale in ideje, stori to iz pragmatizma. Ker se pač mora nekako znebiti dolgov. Ta oče torej zavrže svoja politična in etična stališča iz materialnih vzgibov. Bi bilo bolj prav, da bi vztrajal pri svojem in končal obubožan in v dolžniški ječi? Če pa je vendar jasno, da drugi ne bodo enako načelni, naj jim pusti, da se izmažejo?

Predstava Sokrat, Slavoj in sofisti je soočanje s tem, da ni pod nébesom nič novega. Da je politično korektna levica samo podaljšek desnice z drugimi sredstvi in mirnejšo vestjo. S tem, kaj je ostalo od moči politične komedije, ki je svoje čase baje pridodala k režiranemu procesu in usmrtitvi Sokrata.
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Damjana Černe -
Ivan Godnič -
Arna Hadžialjević -
Željko Hrs -
Uroš Maček -
Matej Recer -
Romana Šalehar -
Stane Tomazin -
Niko Novak / Uroš Buh - Glasbenik
Bruno Subiotto - Glasbenik
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Koncept in režija
Jure Novak

Dramaturg
Tomaž Toporišič

Scenografka
Petra Veber

Kostumografki
Slavica Janošević
Petra Veber

Glasba
Incurabili

Besedila songov
Incurabili
Jure Novak

Koreografka
Rosana Hribar

Lektorica
Mateja Dermelj

Oblikovanje luči
Matjaž Brišar

Oblikovalec zvoka
Marijan Sajovic

Asistent dramaturgije
Aljaž Krivec

Asistentka lektorice in šepetalka
Alja Cerar Mihajlović

Vodja predstave
Urša Červ /
Gašper Tesner
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se