Dario Varga

 

Zakulisje prvakov

Gledališki avtoportret


Režija: Natalija Manojlović


Premieri: 27. in 29. marec 2014


Opis


Igralec Dario Varga bo v sodelovanju z režiserko in koreografinjo Natalijo Manojlović ustvaril avtobiografski gledališki portret in nas povabil v zakulisje svojega ustvarjanja v gledališču, zakulisje, ki nam je doslej ostajalo zastrto.
Od leta 1989, ko je prišel v Slovensko mladinsko gledališče, je Dario Varga ustvaril okoli petdeset pomembnih gledaliških vlog.

»Zakulisje prvakov je moja zgodba. To je zgodba o igralcu, ki se je četrt stoletja ukvarjal z uprizoritvami v režiserskem gledališču ali v avtorskih projektih najrazličnejših režiserjev, zdaj pa si želi ustvariti predstavo, ki bi se ukvarjala z igralcem. Igralec, ki ga najbolje poznam, sem jaz sam. Odločil sem se, da bom ustvaril predstavo o svojem življenju v gledališču. O zakulisju svojega življenja v gledališču.

Sprašujem se, kaj je tisto, o čemer v petdesetih predstavah, v katerih sem igral, še nisem spregovoril, in ali v meni sploh še obstajajo svetovi, v katere občinstva nisem spustil. Očitno obstaja neka norost, ki me žene v vedno nove, izmišljene pokrajine, za katere se mi zdi, da jih še nisem povsem odkril. In v tej norosti živim v svetu, ki ni resničen. V laži, ki mora biti v umetnosti vselej verjetna in iskrena, bi se zlahka tudi izgubil. In številni so se.

Kot pravi Hendrik Höfgen v Mefistu: »Samo igralec sem. In to je to.« Torej, avtobiografija na odru. Igralec umre, ko ne igra, in ne, ko umre. Morda mi bo ta predstava pomagala ubežati smrti.«
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Dario Varga -
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtor
Dario Varga

Režiserka in celostna podoba
Natalija Manojlović

Video
Vinči Vogue Anžlovar

Skladatelj
Gordan Tudor

Kamera in postprodukcija
Matjaž Mrak

Postprodukcija
Jure Filipič

Vodstvo videa
Dušan Ojdanič

Lektorica
Mateja Dermelj

Oblikovanje luči
David Cvelbar

Oblikovanje zvoka
Silvo Zupančič

Vodja predstave
Janez Pavlovčič

Izjave v zakulisju
Primož Bezjak, Neda R. Bric, Daša Doberšek, Ivan Godnič, Željko Hrs, Uroš Kaurin, Uroš Maček, Maruša Oblak, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šelehar, Marinka Štern, Matija Vastl

Rekviziti v zakulisju
Dare Kragelj

Garderoba v zakulisju
Slavica Janošević

Maska v zakulisju
Barbara Pavlin

Scena v zakulisju
Boštjan Kljakič Kim, Sandi Mikluž

Hvala
Olga Kacjan, Branka Maček, Uroš Maček, Tina Malič, Martina Zajc
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se