Olga Kacjan

Zrno soli


Režija: Varja Močnik

Premiera: 27. 12. 2002

 


Opis

Eno od možnih poglavij: kako je dobra hrana postala dobra po naključju ali koincidenca okroglega. V gostilnah na italijanskem jugu so kuharji in vajenci po končanem šihtu na ostanke testa zmetali še ostanke druge hrane, to spekli in pojedli. Dolgo je bila to jedača za reveže, dokler ni bila na dvoru sprejeta kot pizza, in to točno 1. junija 1889. In tako se je začel njen veliki pohod.

Francoskemu kmetu, ki je sire shranil v preveč vlažno klet, se je zgodilo, da se jih je prijela plesen. Potem je ugotovil, da so zelo dobri in zdravju neškodljivi. In tako še danes »smrdijo« naokrog.

Madžarski kuhar, ki ni bil vešč slaščičarstva, se je vseeno lotil peke torte. Testo se mu je »kao« ponesrečilo. Naj bi zrastlo, je pa padlo. Nadaljeval je delo, testo mazal s filo ali nadevom in zlagal nadstropja. Končni učinek je torta dobila z zadnjo skorjo, ki jo je prelil s karameliziranim sladkorjem. Pisal se je Dobos (izg. doboš, boben), torta pa je seveda postala – torta doboš (torta pa, ki ni okrogla, skorajda ni torta).

Staremu Kitajcu je zmanjkalo drv ali česarkoli, s čimer bi podkuril. Bil je lačen in hotel si je kaj skuhati. Potem je le našel dve majhni poleni. S pripravo jedi je zelo hitel, da mu ogenj ne bi ugasnil. Kosilo je bilo dobro, le da je vsako sestavino čutil pod zobmi, kolikor jih je še imel. Tako je nastala še ena »svetska kuhna«, ki se v voku vrti še danes.

Ni mesa, ni sira, ni zelja, ni špinače, je pa krompir in čebula, sol in poper – bosanska pita krompiruša ali »sirotinjska«, dobro zapečena, v okroglem pekaču, in sploh ne dočaka, da bi se shladila.

Olga Kacjan
 
     
 

Zasedba


Igra:
Olga Kacjan
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Lektorstvo:
Mateja Dermelj

Scenska dela:

Boris Prevec
Branko Vidic


Izdelava scenografije:
Rudolf Skopec
Sandi Mikluž


Rekviziti:
Dare Kragelj

Kostum:
Barbara Podlogar

Izbor glasbe:
Olga Kacjan
Varja Močnik


Oblikovanje luči:
Matjaž Brišar

Oblikovanje zvoka:
Silvo Zupančič

Montaža filmskih prizorov:
Strup produkcija

Oblikovanje projekcij:
Dušan Ojdanič

Kaligrafija:
Mojca Cejan
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se