Boštjan Videmšek:

 

Rokova modrina


Režija: Matjaž Pograjc


Premiera: oktober 2015


Blog Rokova modrina


Opis


Rok Petrovič, virtuoz snežnih strmin, se je v kolesju vrhunskega tekmovalnega športa počutil tuje in nemočno, kot izgubljenec, saj mu ni šlo za premagovanje drugih, temveč samega sebe. Matjaž Pograjc in Boštjan Videmšek se na njegovo življenjsko zgodbo ozirata tudi skozi prizmo jalovega boja proti sistemu in občutka moreče odtujenosti v njem ...
Rok Petrovič je bil – in je še vedno – edini serijski zmagovalec v zgodovini slovenskega alpskega moškega smučanja. V sezoni 1985/86, na vrhuncu smučarske evforije, je v skupnem seštevku slaloma s petimi zmagami osvojil največje število točk in za seboj pustil tako Ingemarja Stenmarka kot Bojana Križaja.
Ker nikoli ni bil ekipni igralec in ker je izstopal iz ideološko-marketinške PR uravnilovke, ker je igral in smučal in živel in razmišljal absolutno po svoje in ker je šport veliko bolj kot tekmovanje v nacionalnih barvah (na robu političnega delovanja) dojemal kot osebnostno rast, je izstopal tako močno, da ga večkrat sploh ni bilo mogoče opaziti. Z razlogom.
Smučal je tako, kot se smuča danes. Le da z muzejsko opremo. Iskal je idealno linijo in odkril poudarjen stranski lok. Gibal se je tako nežno, kot je bila ostra njegova misel. Zmagoval je, ker se ni bal poraza. Ker se je preko cankarjanskih previsov povzpel nad domačijsko-uničevalni koncept. Brez varovanja. Solo.
Ko so drugi govorili, je Rok molčal. Njegov molk je bil glasen. Prebiral je nemško klasično filozofijo in se našel v budističnih spisih. Ko so drugi tekli, je on plaval.
Odplaval.
Najprej, izjemno mlad, v znanost. V fiziko in v metafiziko, ki ju je tako umetelno spojil, da je skoraj osmislil alkimijo. Kasneje v morske globine. V drugo, a nikakor ne novo dimenzijo. V mir nizkega srčnega utripa in očiščenja pričakovanj; razkosanja ega. Kjer je nostalgija le stranski učinek umiranja odvečne teže.
Nekaj časa je lovil. Potem se je pustil ujeti. In ostal tam spodaj.
Doma.Generalni pokrovitelj
 

Medijski pokrovitelj


 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Primož Bezjak -
Damjana Černe -
Željko Hrs -
Uroš Maček -
Matej Recer -
Katarina Stegnar -
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtor
Boštjan Videmšek

Režija
Matjaž Pograjc

Glasba
Silence (Boris Benko, Primož Hladnik)

Scenografija
Tomaž Štrucl in Sandi Mikluž (Estrihi in ometi)

Kostumografija
Mateja Benedetti

Koreografija
Branko Potočan

Ilustracije
Meta Wraber

Animacija
Gregor Balog

Kompozitiranje, mapiranje in programiranje videoslike
Luka Dekleva

Lektorica
Mateja Dermelj

Oblikovanje luči
David Cvelbar

Oblikovanje zvoka
Silvo Zupančič

Trening smučanja
Miha Lapanja

Trening potapljanja
H2O Team

Videoprojekcije
Dušan Ojdanič

Avtor uvodnega videa
Dare Kragelj

Oblikovanje maske
Barbara Pavlin

Asistentka produkcije
Lucija Seljak

Vodja predstave
Urša Červ
 
     

Termini

Sre
05. 07. 2017

ob 20.00 
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se