Epizoda

Naše nasilje in vaše nasilje

Po navdihu romana Estetika odpora Petra Weissa

Režija: Oliver Frljić


Naročilo in produkcija: HAU Hebbel am Ufer (Berlin); koprodukcija: Wiener Festwochen (Dunaj), Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana), Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka); Financirala Nemška zvezna kuturna fundacija; regionalni koproducent: MESS Sarajevo


Premiera: 13. oktober 2016 (Ljubljana)

 

Opis

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje opazuje Evropo, ki jo je – kako naivno – presenetila begunska kriza, Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. Kakor da bi dvajseto stoletje trmasto počelo samo eno – podpihovalo nacionalne narcizme, ki so eno množico učili, da je boljša od drugih, ob tem pa namerno pozabljalo, da je že sama izključenost oblika nasilja. Enaindvajseto stoletje pa nas še naprej uči iste lekcije, samo da ob tem uporablja nepogrešljivo orožje: strah. In strah je vendarle najzanesljivejši predpogoj za sovraštvo.

Zato nam bo predstava Naše nasilje in vaše nasilje postavila nekaj zelo neprijetnih vprašanj: Ali se zavedamo, da je naše blagostanje odvisno od tisočev mrtvih na Bližnjem vzhodu? Ali žrtve terorističnih napadov v Parizu in Bruslju objokujemo enako kot žrtve tistih v Bagdadu in Kabulu? V katerem trenutku smo začeli verjeti, da smo gospodarji resnice in da je naš Bog mogočnejši od drugih?
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Barbara Babačić, k. g. - Barbara Babačić
Daša Doberšek - Rasha Omran
Uroš Kaurin - Mathijs
Dean Krivačić - Abi Aziz
Jerko Marčić - Mihajlo Tamar
Nika Mišković - Noor Nazari
Draga Potočnjak - Amal Petrovič
Matej Recer - Hadi al Zaidi
Blaž Šef - Rauf Asgarov
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Režija
Oliver Frljić

Dramaturgija
Marin Blažević

Scenografija
Igor Pauška

Kostumografija in oblikovanje maske
Sandra Dekanić

Oblikovanje luči
Dalibor Fugošić

Strokovna sodelavka
Aenne Quiñones

Asistentka režije
Barbara Babačić

Izbor glasbe
Oliver Frljić

Oblikovanje zvoka
Silvo Zupančič

Adaptacija luči
David Cvelbar

Producent
Hannes Frey
 
     

Termini

Čet
05. 04. 2018

ob 19.00 
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se