Simona Hamer

Pošasti

Po motivih romana Gospodar muh Williama Goldinga

Režija: Vito Taufer


Premiera: 15. december 2017


Opis

Živi spomini na klanje druge svetovne vojne in latentna panika ob misli na grožnjo (nove) atomske bombe sta bili ključni koordinati časa, v katerem je William Golding objavil kultni roman Gospodar muh. Zgodba o skupini otrok, ki se po strmoglavljenju letala znajdejo na neposeljenem tropskem otoku, se sprva bere kot še en robinzonski roman, prepoln pustolovščin in otroške igrivosti. A navidezna idila življenja brez odgovornih odraslih začne hitro razpadati: mir se razblini v nasilju, prijatelji postanejo sovražniki, mlada življenja ugašajo pod udarci v imenu boja proti namišljeni pošast. Zakaj? »Fantje trpijo za grozno boleznijo, da so ljudje,« bi rekel Golding. Njegovo raziskovanje koncentričnih krogov nasilja, ki se iz začetnih (na videz) nedolžnih iger stopnjuje do popolnega razčlovečenja in razvrednotenja temeljnih gradnikov civilizacije, je prežeto z alegorijami, simboli in metaforami – gospodar muh kot vrhovni peklenšček destrukcije je zgolj najočitnejša. Pisateljeve literarne boje med dobrim in zlim, za katere je leta 1983 prejel Nobelovo nagrado, sta močno zaznamovala njegova osebna izkušnja z vojskovanjem in spoznanje, da »človek proizvaja sovraštvo, tako kot čebela proizvaja med«.

Pošasti letošnje Grumove nagrajenke Simone Hamer ohranijo glavne motive Goldingovega romana, a jih obravnavajo skozi izrazito sodobno perspektivo: #konformizem. Nastajajoča skupnost rajskega otoka tako raste na samoumevnosti hierarhičnih temeljev, se gradi iz opek pohlevnosti, pogoltnosti in lenobe in ostaja zlepljena zaradi strahu. Kam vodijo stopnice naše uničevalnosti in kje iskati alternativo?

 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Ivan Godnič -
Gregor Prah -
Robert Prebil -
Matej Recer -
Romana Šalehar -
Dario Varga -
Matija Vastl -
Segej Ranđelović - Bobnar
Luka Kuhar - Bobnar (alt.)
Aleš Zorec - Bobnar (alt.)
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtorica
Simona Hamer

Režija
Vito Taufer

Dramaturgija
Simona Hamer

Asistent režije
Marko Čeh

Scenografija
Branko Hojnik, Urša Vidic

Oblikovanje kostumov in mask
Ana Žerjal

Koreografija
Jana Menger

Glasba
Mitja Vrhovnik Smrekar

Video
Voranc Kumar

Lektorica
Mateja Dermelj

Oblikovanje zvoka
Silvo Zupančič

Oblikovanje maske
Nathalie Horvat

Vodja predstave
Gašper Tesner
 
     

Termini

Pet
26. 01. 2018

ob 19.00 

Sob
27. 01. 2018

ob 19.00 

Pon
29. 01. 2018

ob 19.00 
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se