Georges Feydeau


Klistirajmo Srčka!

Prevod: Jana Pavlič


Režija: Oliver Frljić


Premiera: 20. november 2012


Opis

Ko je Georges Feydeau (1862−1921) v umobolnici pri oseminpetdesetih letih umrl za posledicami sifilisa, bolezni tistega časa, je s svojimi skorajda šestdesetimi komedijami veljal za najuspešnejšega komediografa po Molièru. Toda njegovi vodvilski in farsični stroji, ki so v umetelnih ogledalih zrcalili francosko belle époque, so v njegovem poznem obdobju pridobili neverjetno ostrino. Zato so prav njegove enodejanke, zbrane pod skupnim naslovom Od poroke do ločitve, postale predmet občudovanja novega stoletja, od nadrealistov do dramatikov absurda, ki so iskali navdih pri teh že skorajda kubističnih komedijskih ikonografijah in obratih. Po nenavadnem fiction-faction projektu Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! se je »gledališki terorist« Oliver Frljić v Mladinskem kot slovenskem gledališču z najočitnejšo eksperimentalno tradicijo odločil, da bo skupaj z igralkami, igralci in dramaturgom raziskal fenomen komedijskih strojev tega najuspešnejšega francoskega komediografa po Molièru.

Na videz nenavadno, a samo na videz. Feydeaujeve komedije so predvsem v poznih igrah postale predmet občudovanja novega stoletja, od nadrealistov do dramatikov absurda, ki so iskali navdih pri teh že skorajda kubističnih komedijskih ikonografijah in obratih.

Frljića pri Feydeauju zanima splet gledališke norosti, ki hkrati zabava in zareže v meso intime zakonskega in družbenega življenja. Na eni strani gledališke scene ga zanima »hudobna farsa«, v kateri za razliko od večine del mojstra komedije nismo priča vrtoglavemu odpiranju in zapiranju vrat, ampak nam zastane dih ob njegovem groteskno smešnem seciranju prepleta poblagovljene družbe in razgaljene intimnosti zakonskega življenja. Na drugi te stene pa ga skozi dialog s Feydeaujem zanima zaodrje, prostor nematričnega uprizarjanja »psihopatologija vsakdanje banalnosti«. Prav ta banalnost se vzporedno uteleša v komediji in dokumentarnem gledališču, igri in ne-igri, privatnem in javnem.

Predstava traja približno 65 minut in nima odmora.

 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Neda R. Bric -
Damjana Černe -
Daša Doberšek -
Ivan Godnič -
Željko Hrs -
Boris Kos -
Ivan Peternelj -
Dario Varga -
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtor
Georges Feydeau

Prevajalka
Jana Pavlič

Režiser in avtor koncpeta
Oliver Frljić

Dramaturg
Tomaž Toporišič

Idejna zasnova scenografije
Oliver Frljić

Konstrukcijaska rešitev scenografije
Tomaž Štrucl

Kostumografka
Sandra Dekanić

Izbor glasbe
Oliver Frljić

Oblikovalec zvoka
Marijan Sajovic

Oblikovalec luči
David Cvelbar

Jezikovna svetovalka
Mateja Dermelj

Oblikovanje maske
Barbara Pavlin

Asistentka
Tina Malič

Vodja predstave
Urša Červ
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se