Charles Bukowski

Smrt kadi moje cigare


Režija: Ivana Djilas

Koprodukcija: SMG in Društvo Familija

 

Premiera: 26. septembra 2012


Opis

Charles Bukowski (1920–1994) ni le avtor romanov, kot so Zapiski starega pokvarjenca, Ženske, Hollywood, Špeh na kruhu itd., temveč tudi tankočuten pesnik. Smrt kadi moje cigare bo večer, v katerem bo njegova poezija zaživela v glasbi. Svet Bukowskega so spolnost, prostitutke, nebrzdano pijančevanje, konjske dirke, klateži in brezdomci. Bil je trmast pisatelj, umetnik, ki je živel svoje pisanje. V poeziji, ki jo je za našo predstavo prevedel Branko Završan, nas je Bukowski spustil tako rekoč v svojo posteljo, da bi si iz prve vrste ogledali neposredni prenos njegovega propadanja, da bi iz varnega zavetja gledališkega sedeža uživali v humorju in trpljenju, ki ju je med seboj tako lahkotno in samoumevno prepletel.

V poeziji Charlesa Bukowskega obstajata dve različici lirskega subjekta, sam in sam med drugimi. Iz velike tišine in osamljenosti se rojeva potreba po izražanju v pisani besedi. Poezijo je pisal iz trebuha in iz srca, brez preračunljivosti, cinično, razočarano in žlehtnobno. Njegove pesmi doživljamo kot kratke zgodbe. V eni od njih nam oriše intimno razmerje postaranega para: nasproti si sedita tujca, ki si v usta bašeta toast, povsod po Ameriki podobna zgodba, zastarela življenja, ki »slonijo drugo proti drugemu in ni kam iti«. V pesmi Smrt kadi moje cigare pravi, da je stradal za svojo umetnost, za svojih prekletih pet minut, pet ur, pet dni, in na koncu ugotovi: »dobil sem svojih 5 prekletih minut in dost več«.

Predstava traja 75 minut in nima odmora.

Zahvaljujemo se Lindi Bukowski in vsem imetnikom avtorskih pravic.

 

 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Janja Majzelj - vokal
Boštjan Gombač - vokal, otroški klavir, klarinet, žepna trobenta, pojoča žaga, melodika, zvočila
Ivan Godnič - vokal
Zlatko Kaučič - bobni, pisalni stroj, zvočila
Blaž Šef - vokal
Sebastijan Duh - klavir
Jošt Drašler - kontrabas
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtor poezije
Charles Bukowski

Prevajalec
Branko Završan

Režiserka
Ivana Djilas

Avtorji glasbe
Boštjan Gombač
Zlatko Kaučič
Jošt Drašler
Sebastijan Duh

Kostumografka
Jelena Proković

Oblikovalec zvoka
Marijan Sajovic

Oblikovalec luči
David Cvelbar

Lektorica
Mateja Dermelj

Oblikovalka maske
Barbara Pavlin

Vodji predstave
Janez Pavlovčič
Gašper Tesner

Asistentka kostumografke
Katja Magister
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se