"Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih."

 

Koprodukcija: SMG in Gledališče Glej

 

Performans je bil premierno uprizorjen 31. maja 2014 ob zaključku festivala Prelet, uprizorjen pa je bil tudi ob otvoritvi festivala Mesto žensk 2013.


Opis

Performans "Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih." je, z znanim izrekom Rose Luxemburg v naslovu, nastal kot odgovor na današnje politično in splošno stanje duha. Sestavljen je iz besedil zgodovinskih in sodobnih osebnosti; žensk, ki so si drznile spregovoriti. Nekatere so svoje besede plačale z življenjem, nekatere so se z njimi zapisale v zgodovino, vse pa so dejavno posegle v svet, ki ne le, da ženskam ni bil naklonjen, ampak jih je večinoma preziral in preslišal. S svojimi besedami in dejanji so z drobnimi koraki spreminjale svet na bolje. Preplet njihovih misli želi biti v opomin, da človekove pravice – in še zlasti pravice žensk – niso samoumevne, ampak z mukami in krvjo priborjene in da ta boj še vedno traja – od naših prednic za nas in naše zanamke.  
     
 

Zasedba


Igrajo:
Damjana Černe -
Daša Doberšek -
Olga Kacjan -
Janja Majzelj -
Maruša Oblak -
Neda R. Bric -
Barbara Skubic -
Romana Šalehar -
Marinka Štern -
Maruša Majer -
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
 
Avtorica in režiserka
Neda R. Bric

Besedila
Emma Goldman, Saint-Just, Louise Michel, Gihan Ibrahim, Ana Politkovska, Oriana Fallaci, Svetlana Makarovič, Zofka Kveder, Gioconda Belli, Domitila Barrios de Chungara, Wangari Maathai

Izbor (v sodelovanju z igralkami)
Neda R. Bric

Video
Pila Rusjan

Glasba
Nino de Gleria

Oblikovanje luči
Matjaž Brišar

Lektorica
Mateja Dermelj

Oblikovanje zvoka
Marijan Sajovic

Video tehnik
Dušan Ojdanič

Izbor kostumov
Andreja Kovač

Oblikovalka maske
Barbara Pavlin

Vodaj predstave in rekviziter
Gašper Tesner
 
     

Trenutno ni terminov.
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Ne strinjam se